Ezúttal nem képzőművészeti remekművek érkeztek Csíkszeredába, hanem a magyarság történelmének egyik kiemelkedően fontos időszakának leletanyaga foglalja el a következő fél év során a múzeum termeit. A kiállítás a miskolci Hermann Ottó Múzeum tárlata alapján jött létre, amely 2014-ben Magyarországon elnyerte az év kiállítása címet. A mostani verzió mégsem annak a tárlatnak az egyszerű Csíkszeredába költöztetése, magában foglalja az azóta felbukkant tudományos eredményeket, és valójában a magyarországi kiállítás továbbgondolása.

Ezért is kapta a 2.0 számot. A nagyszabású kiállítás nem foglal el négy vagy öt termet, ahogyan a képzőművészeti tárlatok. Az Elit Alakulat 2.0 tulajdonképpen egy fogadótérből, a kiállítás központi terméből és egy pihenőből áll. Kvízjátékok segítségével tesztelhetjük a kiállításon szerzett ismereteinket, terepasztal és térképek segítségével tájékozódhatunk a karosi temetők elhelyezkedéséről.

A nem hagyományos elrendezést követő kiállítás lehetőséget ad a látogató számára, hogy saját logika szerint, egyéni ritmusban fedezze fel a különböző sírok leletanyagát. Arra is nagy hangsúlyt fektettek a tárlat összeállítása során, hogy mindenki kedvére „nyomozhasson”, alakíthassa ki elképzeléseit a honfoglalás korának társadalmáról.

A kiállításon nem pusztán tárgyakat láthatunk, hanem kutathatunk, feltárhatunk, felfedezhetünk, játszhatunk, miközben fiókokba kukkantunk bele, kérdések után nyomozunk és megpróbáljuk megérteni elődeink egykori világát, társadalmi összefüggéseit. Pusztai Tamás kurátor lelkesen avatta be a megjelenteket az apró műhelytitkokba: megtudtuk, hogy másképpen lehet elhelyezve egy-egy ruhadarab a sírokban, mint ahogyan életében viselte gazdája. Az is kiderült, mekkora megbecsültségnek örvendett a ló honfoglaló eleink körében: a karosi temetők leletanyaga alapján a hátasokat díszesebben öltöztették, mint a nőket. A kurátor fontosnak tartotta kiemelni, hogy tulajdonképpen a holtak birodalmán keresztül szeretnénk bepillantást nyerni az (egykor) élők világába. Itt pihenhetnek meg az elfáradt felfedezők, vagyis a látogatók.

Forrás: Maszol.ro