Határidő előtt elkészült a budavári lovarda, a Stöckl-lépcső és a Csikós-udvar nagyobb részének rekonstrukciója, amelyek először a Kulturális örökség napjai keretében, szombaton és vasárnap nyílnak meg a nagyközönség előtt.

Ahogy az alig egy hónapja átadott Szent István-terem, úgy a lovarda és környezetének rekonstrukciója is bizonyítja, hogy a magyar képző- és iparművészet képes helyreállítani a II. világháború és a kommunizmus rombolásának áldozatául esett műemlékeket – mondta el az épület keddi sajtóbejárásán a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely hozzátette: itt is sikerült helyreállítani a
múlt egy dicső művészeti alkotását, ráadásul határidő előtt.

Mint hangsúlyozta, a budai Vár rekonstrukciója és az I. kerület ezen részének fejlesztése a kormányzati ciklusokon átívelő Hauszmann-program keretében zajlik, amely az egész ország számára büszkeségre ad okot, ráadásul a főváros számára szükséges közösségi tereket hoz létre.

 „A karmelita kolostor felújításának kivételével pártpolitikai viták fölötti ügynek tűnt a helyreállítás, és bízunk abban, hogy ennek a történelmi térnek a helyreállítása a továbbiakban is zavartalanul haladhat” – közölte a miniszter.

 A Csikós-udvar idén szeptemberben már csatlakozhat a Budapesti Borfesztivál helyszíneihez, majd remélhetőleg ezt követően is a budapestiek és minden magyar számára kedvelt kikapcsolódási helyként fog szolgálni – mondta el Gulyás Gergely.

Fodor Gergely, a Budai Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztos felidézte, hogy a Hauszmann Alajos tervezte és a kor legjobb mesterei által kivitelezett, eredeti Királyi Lovarda 1902-től csaknem fél évszázadon át volt a Budavári Palota dísze.

A hiteles rekonstrukció során hűen követték a századfordulós terveket,

de a lovardát belül a legmodernebb technikai megoldásokkal szerelték fel, az épület így Budapest legkorszerűbb és legelegánsabb rendezvényközpontjaként nyílhat meg.

A beruházás során rendezték a lovarda közvetlen környezetét is, a teljes terület minden elemének megújítása pedig 2022 tavaszára készül el a Karakas pasa tornyának befejezésével.

Fodor Gergely kiemelte, hogy gondoskodtak az akadálymentes
megközelítésről is: a Palota útról két nagy kapacitású lift szállítja a
látogatókat a Csikós-udvarra, de újjáépítették az ország egyik legszebb
történelmi lépcsőjét, a Stöckl-lépcsőt is, amely a Hunyadi-udvarral teremt
összeköttetést.

„Célunk a Budavári Palotanegyedet visszaadni az embereknek,
a városrészt visszavarrni Budapest városszövetébe” – fogalmazott.

A Várkert Bazár, a karmelita kolostor, a Főőrség, a palota déli összekötő szárnya és benne a Szent István-terem újjáépítésével, a lovarda és a környező területek átadásával a munkának nincs vége. Már megkezdődött a József főhercegi palota és az egykori Vöröskereszt-székház újjáépítése, és a jövő héten hozzáfognak a Honvéd Főparancsnokság épületének rekonstrukciójához, majd novemberben megindul a palota A épületének felújítást megelőző feltárása is.

Nyitókép: A Budavári Palotanegyed újjáépített Lovardája 2021. szeptember 14-én. Fotó: MTI/Soós Lajos