A Dombrovszky Linda rendezésében készülő Petőfi-eposzparódiát január 22-én tűzi műsorra a Duna.

Petőfi Sándor azonos című eposzparódiájának, A helység kalapácsának különleges filmes műfajparódiájában szereplő Helység ezúttal egy soha nem létezett, időtlen, western-easterni település.

A vadnyugati idegenként megérkező Mesélő – a chopperén ülve – kezd bele a jól ismert történetbe. Petőfi művében a nagyvilágtól elzárt kis helység esendő, hétköznapi lakóit is ugyanazok az érzelmek és indulatok fűtik, akár a világirodalom nagy alakjait: szerelem, féltékenység, árulás, gyűlölet, bosszú. Itt az átlagos kocsmai verekedés is valóságos világháborúvá válhat lakóinak szemében, ami számukra ugyan hatalmas tragédia, viszont kívülről nézve, méreténél fogva megmosolyogtató.

A film hűen követi az eredeti történetet és szövegkönyvet, miközben a költő nyelvi humorát és eposzparódiáját filmes stílusparódiával ötvözi.

Ez nemcsak az irodalmi mű humorát erősíti, de frissé, a mai néző számára is fogyaszthatóvá teszi azt.

Petőfi A helység kalapácsával a maga korában erős kritikáját adta a dagályos, modoros irodalomnak, de paródiája ma is hozhat olyan régi-új szlengeket, amelyek komikussá tehetnek köznapi beszélgetéseket is. Hőseit az eposzokra jellemző állandó jelzők kíséretében emlegeti: Harangláb, a fondor lelkületű egyházfi; a béke barátja, Bagarja; a szemérmetes Erzsók ötvenöt éves bájaival; a széles tenyerű Fejenagy, a helység kalapácsa.

A filmben Zayzon Zsolt, Pindroch Csaba, Cserna Antal, Szervét Tibor, Györgyi Anna, Nagy Viktor, Hunyadkürti István, Ember Márk, Gubás Gabi, Domokos László, Tamási Zoltán, Márfi Márk, Kolnai Kovács Gergely látható.

A forgatókönyvíró Somogyi György, az operatőr Hartung Dávid volt, a film vágója Pap Levente, díszlettervezője Valcz Gábor, jelmeztervezője Donkó László. A zenét Bolcsó Bálint, a dalokat Ferenczi György írta.

A film az MTVA megrendelésére és finanszírozásában, a Megafilm Service gyártásában készült. Producerei Helmeczy Dorottya és Kálomista Gábor, line producere Annus Péter.

Nyitókép: Ember Márk és Pindroch Csaba A helység kalapácsa című filmben