Elkezdődhetnek a Kommunizmus Múzeumának tervezési és kivitelezési munkálatai a székelyföldi Sepsiszentgyörgyön, miután szerdán aláírták a szerződéseket a közbeszerzésen nyertes cégekkel. A Romániában egyedülállónak számító múzeum a hajdani dohánygyár épületében kap majd helyet.

Antal Árpád polgármester a sajtó jelenlétében zajló szerződéskötéskor emlékeztetett, hogy az egykori dohánygyár egyik épületében kialakított múzeum a romániai kommunizmus székelyföldi sajátosságait idézi majd meg interaktív kiállításokkal. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa szerint az önkormányzat 2021-ben csaknem ötmillió euróért vásárolta meg Románia egyik leghíresebb egykori dohánygyárát, amelynek felújítására még kétszer annyi pénzt szerzett pályázatok révén.

Elkezdődött a műemlékvédelmi szempontból „parazitának számító” elemek bontása, igyekeznek rendeltetést találni az egyes épületeknek. Egyiket a Hagyományok Háza veszi át, amely az önkormányzattal közösen szervez majd rendezvényeket. A Kommunizmus Múzeumának otthont adó volt raktárépület felújítására az önkormányzat 11 millió euró értékben nyert pályázatot. A tervezési és kivitelezési szerződést a polgármesteri hivatal, a Baumeister és Conico vállalat, valamint a Planshow tervezőcég képviselői írták alá.

A szerződés értelmében a tervezésre hat hónap, a kivitelezésre 24 hónap áll a vállalkozások rendelkezésére, 2026-ra kell befejezni a munkálatokat. A beruházás értéke 59 millió lej (4,6 milliárd forint), az összeget az országos helyreállítási tervből (PNRR) finanszírozzák.


64cb7712046a7a3c563c1edf.jpg
Kommunizmus Múzeuma, Sepsiszentgyörgy, látványterv

Tóth-Birtan Csaba alpolgármester szerint nemcsak a gyárépület felújításán dolgoznak helyi cégek, de a múzeum kialakítását is székelyföldi történészek végzik. A rendhagyó intézmény interaktív tárlatok, interjúkat tartalmazó videók, hanganyagok révén mutatja be a román kommunizmus helyi jellegzetességeit, de korabeli tárgyakat is felvonultat. A Romániában egyedülállónak számító múzeum létrehozásának célja, hogy új kulturális és közösségi tér létesüljön a székelyföldi városban, amely turistákat is vonz. A raktárépület négy emeletén, összesen háromezer négyzetméteren kialakított állandó kiállítás korszakonként mutatja majd be a román kommunista rendszert.

A kiállítás a tervek szerint korhű bútorzattal, áramkiesésekkel és csöpögő csapokkal idézné fel az akkori viszonyokat, de vetített anyagok, fotók, tárgyak, interaktív felvonó és szabadulószoba is várja majd a látogatókat. A gyerekeknek két teremben múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak. A sepsiszentgyörgyi létesítményben időszakos tárlatoknak fenntartott kiállítótereket, ajándékboltot, korabeli cukrászdát és tetőtéri kávézót is kialakítanak.

Látványtervek: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata / Planshow építésziroda