A Csabai Kolbászfesztivál a hagyományőrzés és az értékek átadásának szimbólumává vált 23 év alatt – hangzott el a fesztivál hivatalos megnyitóján, csütörtökön Békéscsabán, ahol kiosztották a szárazkolbász-verseny díjait is.

Hégely Sándor fesztiváligazgató elmondta, hogy idén is több helyről érkeztek vendégek a fesztiválra, többek között Erdélyből, a Felvidékről, a Vajdaságból, Ausztráliából, Amerikából és Németországból is.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elmondta, hogy a Csabai kolbász receptje a legendák szerint 200 éves. Kiemelte, hogy 2019-ben is igazi ünnep a Csabai Kolbászfesztivál, éppúgy, mint az elmúlt 22 évben. A legenda arról szól, hogy kétszáz éve, az akkor itt élő szlovákok az eredeti receptet módosították, és bors helyett őrölt piros paprikát tettek a húsételbe. Ez a több mint két évszázad fontos az itt élők számára, hiszen a Csabai kolbász Békéscsaba egyik legfontosabb értéke, erről ismerik meg a várost, erről híres a megyeszékhely. A Csabai Kolbászfesztivál hosszú évek óta nem csupán gasztrorendezvény, hanem igazi közösségépítő fesztivál is egyben – foglamazott a polgármester.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára elmondta: örül annak, hogy a 23. Csabai Kolbászfesztivál nemcsak a békéscsabaiaké, a Békés megyeieké, hanem a határon túli magyarság fesztiválja, amely Európa-szerte nagy hírnévre tett szert. Az államtitkár hozzátette: bízik abban, hogy egy napon szembe találkozik a múzeumokban a fesztivál relikviáival, amelyek következő nemzedéknek is példát adhatnak. Végül az államtitkár hivatalosan is megnyitotta a fesztivált.

A fesztivát további programjait ide kattintva tekinthetik meg.

Forrás: behir.hu

Nyitókép: Tóth Áron