Az idén százéves fesztivált rövidített formában rendezik meg: 16 helyett 7 helyszínen, az eredetileg meghirdetett 212 előadás helyett 90-et tartanak meg. A közönség létszámát is korlátozták: 76 ezer jegyet adtak el a korábbi 240 ezer helyett. A felvonások között nem tartanak szünetet, és büfé sem áll rendelkezésre. A rendezvények helyszínére való belépést szigorúan ellenőrzik, a nézők csak személyre szólóan megváltott jegyekkel érkezhetnek.

A nézőtéren minden második székre lehet ülni, a közönségnek belépéskor maszkot kell viselnie, amelyet az előadás alatt levehet. A fellépő művészeket és a rendezvényen dolgozókat rendszeresen tesztelik.

Két operát mutatnak be: Mozart Cosi fan Tutte című művét és Richard Strauss Elektráját, utóbbit Krzysztof Warlikowski rendezésében szombat este vitték színre hatalmas sikerrel.

A Salzburgi Ünnepi Játékok hagyományosan Hugo von Hofmannsthal Akárki című művével indult. A darabot 1920. augusztus 22-én az első salzburgi fesztiválon Max Reinhardt, az ünnepi játékok egyik alapítója adta elő. Idén 14 előadást tartanak a katedrális előtt. Ezek egyikén, augusztus 22-én emlékeznek meg arról, hogy éppen 100 éve nyílt meg először a fesztivál Salzburgban.

Vasárnap tartják az irodalmi Nobel-díjas Peter Handke Zdenek Adamec című új darabjának bemutatóját, a mű annak a fiatalembernek állít emléket, aki 2003-ban Prágában felgyújtotta magát politikai és környezetvédelmi okokból. Vasárnap lép fel először karmesternő a fesztivál 100 éves történetében: a német Joanna Mallwitz vezényli a Cosi fan tutte című operát.

Nyitókép: Ausrine Stundyte litván szoprán a címszerepben és Asmik Grigorian örmény-litván szoprán Khrüszothémisz szerepében Strauss Elektra című operájának próbáján Salzburgban. Forrás: MTI/EPA/Andreas Schaad