fbpx

Elkezdődött a tanév a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen hétfőn évnyitóval és díszdiploma-átadó ünnepséggel kezdődött a tanév.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem izgalmas és pezsgő szellemi műhely – hangsúlyozta Závogyán Magdolna. A kultúráért felelős államtitkár köszöntőjében emlékeztette a hallgatókat: immár nekik kell megtalálniuk a válaszokat arra a kérdésre, hogy hol a kultúra, a művészet és a művész helye a mai világban. Az államtitkár arra szólította fel a diákokat, hogy érezzék annak felelősségét és súlyát, hogy nemsokára a nemzet kulturális életének meghatározó alakjai lesznek, „ízlést, értékrendet, identitást, nemzetet fognak formálni”.

Ebben a korszerű, nyitott, befogadó szellemiségű és a legmagasabb szakmai színvonalat nyújtó intézményben minden együtt van a szabad, méltó körülmények között folytatott tanuláshoz és alkotáshoz – emelte ki. Elmondása szerint az SZFE izgalmas és pezsgő szellemi műhely. Ezt az élő közösséget a hallgatók alkotják, szabadon, tudásuk, tehetségük, világnézetük, hitük és szorgalmuk szerint, elfogadva a kultúra sokszínűségét, tisztelve a nemzet hagyományait, büszkén megbecsülve a kulturális örökséget – közölte Závogyán Magdolna.

Vidnyánszky Attila rendező, az egyetemet fenntartó Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumának elnöke hangsúlyozta, hogy mára sikerült „kinyitni” az intézményt: soha ilyen gyakorisággal és intenzitással külföldi alkotók nem voltak jelen, mint most. Sikerült a nyári Madách projekttel jelentős lépést tenni a nemzetközi kapcsolatrendszer kiépítése felé, nagy lépést jelentenek továbbá a megvalósult és jelenleg is zajló infrastruktúra-fejlesztések – sorolta az eredményeket.

A Nemzeti Színházat is vezető szakember figyelmeztetett arra, hogy a színházi világnak ismét igazolnia kell léte jogosultságát, de a közönség jelet ad: mára már nagyobb a magyarországi teátrumok nézőszáma, mint a járványhelyzet előtt volt – jegyezte meg. Vidnyánszky Attila kiemelte: sok még a teendő az egyetemen infrastrukturális területen is, de az alap a szabad légkör biztosítása, hiszen szabadságérzet nélkül nem lehet alkotni, nem lehet komoly dolgokat létrehozni. Ennek felelőssége elsősorban a tanári gárdáé, de a diákságé is – mutatott rá a kuratórium elnöke.

Sepsi Enikő (jobbról a második), a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora vasoklevelet ad át Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznek

Sepsi Enikő, az SZFE rektora emlékeztetett arra, hogy csupán három napja vette át az intézmény vezetését. Mint kiemelte, több mint tízszeres volt a túljelentkezés az egyetemre, így a legjobb magyar tehetségek tanulhatnak ott. Idén 1919 jelentkező közül 144-en nyertek felvételt, és 141-en iratkoztak be; a tanév megújult tantervekkel és 16 képzéssel indult – közölte. A rektor elmondása szerint az intézményben szervezeti átalakítások is zajlottak, Mádi Zoltán személyében például új gazdasági főigazgató érkezett. Az SZFE kinyitotta kapuit a tehetségek előtt, az egyetem képzései iránt érdeklődő fiatalok immár számos eseményen ismerkedhetnek az intézménnyel – számolt be Sepsi Enikő.

Az SZFE tanévnyitó ünnepségén a rektor az egyetemen 50, 60, 65 és 70 évvel ezelőtt végzett hallgatóknak díszoklevelet adott át. Rubintoklevelet vett át Ambrus András, a Magyar Rádió Nívódíjával kitüntetett színművész, gyémántoklevelet Nagy Anna Jászai Mari- és Magyarország Érdemes Művésze díjas színművésznő és Harsányi Frigyes Jászai Mari-díjas színművész, vasoklevelet Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész.

Korábban több aranydiplomás művész közölte (köztük voltak Vámos László színészosztályának tagjai, valamint Marton Endre rendezőosztályának még élő tagjai), hogy nem veszi át aranydiplomáját az intézményben.

Nyitókép: esküt tesznek az elsőéves hallgatók a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanévnyitó és díszdiploma-átadó ünnepségén az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Fotók: Bruzák Noémi / MTI

A rovat további cikkei