Elkezdődött a tizedik, jubileumi Versmaraton a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) szerdán Budapesten. Az idén rendhagyó módon április helyett novemberben megrendezett eseményen 52 kortárs költő 12 órán át olvassa fel műveit Az év versei 2021 antológiából.

A Magyar Írószövetség, a Magyar Napló Kiadó és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) az idén tizedik alkalommal rendezi meg a Kárpát-medence legnagyobb költészet napi rendezvénysorozatát, a Versmaratont. A járványhelyzet miatt áprilisban elmaradt program most valósulhat meg – hangzott el a Versmaraton szerdai megnyitóján.

Jánosi Zoltán, a Magyar Napló Kiadó irodalmi vezetője kiemelte: céljuk, hogy minél több vers hangozzék el minél több költő hangján a 10 órától 22 óráig tartó műsorban.

Felidézte: az idén is megtartották a Költők futása elnevezésű programot. Október 16-án 30-40 költő, író futotta le a maratoni távot, mintegy 42 kilométert a Költő utcánál.

A Versmaraton keretében meghirdetett Szaval a suli elnevezésű pályázatot az idén a Mátészalkai Esze Tamás Gimnázium diákjai nyerték meg Kürti László Panoráma című versével.

A megzenésített versek előadói számára meghirdetett HangHordozók – Énekmondók verseny beadási határideje november 21., eredményhirdetése 2022. január 22-én, a magyar kultúra napján lesz.

A sóstói Fametsző Művésztelep 25 művet választott ki Az év versei 2021 antológiából, amelyhez grafikákat alkotnak.

Pásztor Zoltán, a Kossuth rádió program-főtanácsadója elmondta: az idén a csatorna Facebook-oldalán streamelve folyamatosan követhető az esemény, emellett délelőtt és délután is bejelentkeznek élőben, továbbá a verseket felveszik, és ezek a rádió versműsorában is hallhatók lesznek. A közmédia kulturális csatornája, az M5 is többször tudósít a helyszínről.

Zsille Gábor, az antológia szerkesztője kiemelte: a 2001 óta létező antológiasorozat legújabb kötete Az év versei 2021, amelyet a Magyar Napló Kiadó jelentetett meg. A kötetben 95 költő szerepel, közülük 52-en vállalták, hogy felolvassák verseiket és a színpadi beszélgetéseken részt vesznek.

Aki ezt a 12 órát végigköveti, gazdag keresztmetszetet kaphat a kortárs magyar líráról – mondta Zsille Gábor, hozzátéve: példátlanul széles lesz a spektrum: a 90 éves Czigány György és a 21 éves Nagy Lea is színpadra lép. Mint mondta, minden órában 3-5 költővel találkozhat a közönség.

A Szaval a suli pályázat nyertesei, a Mátészalkai Esze Tamás Gimnázium 9/B és 9/D osztályos tanulói a megnyitón előadták Kürti László Panoráma című versét.

A Versmaraton első beszélgetésének résztvevője Vörös István, Kürti László, Turczi István és Szabó Palócz Attila volt.

Képünk illusztráció. Forrás: MTI/Varga György