A nyitónapon 18 órakor hajtott be a limuzin a cirkusz épülete elé, a zsűri tagjainak ünnepélyes megérkezése után pedig a becsomagolt épületre kivetítve nézhette végig a közönség Czeisler Ferenc ?Tihany?, a 100 éves világhírű bűvész, a fesztivál zsűrije örökös elnökének köszöntőjét Las Vegasból. ?Nagyon sok szeretet kaptam mindazoktól, akik megnyitották ezt a fesztivált 20 évvel ezelőtt. Nagyon sok szeretetet kaptam tőletek, és kívánok nektek nagyon sok erőt, egészséget. A magyar cirkusz és a nemzetközi cirkusz éljen sokáig! És ne hagyjátok el! Nagyon köszönöm! Puszilok mindenkit sok szeretettel!? ? hangzottak a művész szavai.

Ezt követően a Fővárosi Nagycirkusz díszpáholyában Fekete Péter igazgató bemutatta a zsűri tagjait, a szakma rangos képviselőit: Eugene Chaplint, a Vevey Comedy Festival elnökét, a kanadai Vaudreuil-Dorion Nemzetközi Cirkuszfesztivál tanácsadóját, Charlie Chaplin fiát, a cirkuszfesztivál zsűrijének elnökét, valamint Fabrice Beckert, a Cirque du Soleil kreatív igazgatóját, Peter Dubinsky-t, a Firebird Productions tulajdonosát, Eötvös Tibort, az újjáépített Eötvös Cirkusz alapítóját, az Artistaművészek Szakszervezetének elnökét, Helmut Grosscurthot, az Európai Cirkuszszövetség (ECA) elnökét, Fabio Monticot, a Latinai Nemzetközi Cirkuszfesztivál elnökét, Lyudmila Schevchenkot, a kijevi Ukrán Nemzeti Cirkusz igazgatóját, valamint Sun Lilit, a Kínai Nemzeti Akrobatacsoport kreatív igazgatóját, a Beijing Akrobataiskola művészeti igazgatóját. Valérie Fratellini, a Fratellini Akadémia igazgatója később érkezik a fesztiválra.

 

 

 

19 órakor az ExperiDance produkciója nyitotta az estet, majd hivatalosan is megkezdődött a fesztivál. Csütörtök este az ?A? műsort láthatta a közönség, amelyet Paul Chen kétszeres monocikli-világbajnok száma indított, majd Totti Alexis szórakoztatta a nézőket helyzetkomikumra épülő bohócszámával, a Fratelli testvérek ikáriaszáma újraértelmezte az egymás iránti feltétlen bizalom és odafigyelés fogalmait, a Baross Imre Artistaképző iskola volt növendéke, Biritz Ákos gurtniszáma lélegzetelállító pillanatokkal nyűgözte le a közönséget. A Ghánából érkező Isaac Aborah vidámságot varázsolt a manézsba, majd a Duo Pykhov különleges drótszáma okozott izgalommal teli pillanatokat. A Family Urunov szabadidomítással született lovas száma a szépség, az egzotikum, valamint ember-állat viszonyát értelmezte újra, majd az első felvonást a Balance című műsorban is sikert sikerre halmozó The Gerlings halálkerék-produkciója zárta. A Flying Farfans fliegende számát most a magyar nézők után a szakmai közönség is megtekinthette, az Artists művésze, Dmytro Kharlov, görgőszámával bebizonyította, nem hiába ő a deszkán egyensúlyozás Guinness Rekordere. A mongol versenyző, Heejin a havas sztyeppék világát varázsolta a manézsba, a Family Urunov Cabriolet száma a vadászatok hangulatát idézte. Vitaly Mironov létraszámával hódított a porondon, a magyar Trio Power Line erőemelő számot mutatott be a műsorban. Az első előadást a Skokov csoport hintaszáma zárta.