DEBRE20180718012
Műanyag palackokból készítenek fotelt résztvevők a Campus Fesztivál nulladik napján
Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) rektora emlékeztetett rá, hogy az ötvenezres egyetemi polgárságot képviselő intézményük 11. alkalommal vesz részt saját helyszínnel és színpaddal a Campuson. Hozzátette: az Egyetem-tér minden évben a leglátogatottabb nappali rendezvényhelyszín a fesztiválon.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára az Egyetem-tér megnyitásakor a tudomány és a fesztivál összekapcsolódásáról azt mondta, hogy kultúrantropológiai megközelítésben ?az identitás megünneplésének rítusáról szól a fesztivál?. Olyan közösségi rítus a fesztivál a régióban, amelyet a magyar kormány örömmel támogat ? tette hozzá. A megnyitót követő pódiumbeszélgetésen Orbán Balázs azt mondta, hogy ?ebben az országban sok lehetőség és tér nyílik a fiataloknak, ez az ország a fiataloknak a lehetőségek országa?.

DEBRE20180718008
Orbán Balázs beszédet mond a Campus Fesztivál nulladik napján Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Az Egyetem-tér megnyitásáról Bács Zoltán, a DE kancellárja az MTI-nek elmondta: tavaly mintegy tízezren keresték fel az egyetemi standokat és programokat, idén 16 faházban 30 egyetemi egység mutatkozik be. A hazai fesztiválkínálatban a Campus Fesztivál a családias jelleg mellett a Debreceni Egyetem jelenléte miatt is egyedi: az intézmény számára a tudomány népszerűsítése mellett a leendő egyetemisták elérése, a kapcsolatépítés miatt is fontos a rendezvény.

A Debrecen 2023 Európa Kulturális Fővárosa programiroda arra buzdított mindenkit, hogy a nyitás előtt az Aquaticum-CampusFeszt nevű villamosmegállótól a fesztivál főbejáratáig színes, környezettudatos festékekkel fessenek az aszfaltra a programiroda arculatában is megtalálható nyilakat ? a felhívásra sokan ragadtak július 18-án festékszórót. A felhíváshoz csatlakoztak a Tankcsapda zenészei is, akik ezzel az akciójukkal egyben megnyitották a 2018-as fesztivált. A Lukács 50 programmal érkező zenekar július 20-án lép fel a Campuson.

A július 22-ig tartó Campus Fesztiválon 19 színpadhoz várják az érdeklődőket: első alkalommal érkezik Magyarországra Akon, de fellép majd a Scooter, a Sigma, R3HAB vagy az amerikai Ignite is. A holland My Baby Budapesten már koncertezett, most első hazai vidéki fellépésükre készülnek Debrecenben. A magyar előadók között tripla születésnapi nagykoncert várható: július 18-án Lovasi András mutatta be Lovasi 50 programját, július 20-án a Tankcsapda Lukács Félévszázad nevű programjával lép fel, július 21-én pedig az Ákos 50 turné is eljut Debrecenbe. A fesztiválon koncertet ad többek közt a Kowalsky meg a Vega, Majka & Curtis, a Punnany Massif, a Margaret Island és a Halott Pénz is.

20031803_10154853478037781_2673795541614515207_n
Campus Fesztivál 2017-ben
Fotó: campusfesztival.hu

Nem csak zenében lesz erős a 2018-as Campus ? mondta el az MTI-nek Bakó Csaba sajtófőnök. Az Egyetem tér mellett a tavalyi évhez hasonlóan kitelepül a Csokonai Színház, a társulat sanzon- és operettválogatással, illetve jazzprogramokkal lép fel a színházi sátorban. A Campus kópé játszóligetben artisták, zsonglőriskola, bábszínházi előadások, interaktív tudományos játékok, óriástársasjáték, kézművessátor és szimulátorok várják a fesztiválozókat. Mindemellett irodalmi és moziprogram is lesz a Nagyerdei Víztorony aljában: a Kulter.hu szerkesztősége állított össze egy könnyed és izgalmas beszélgetős, felolvasós, slammelős irodalmi programot, esténként pedig három-három mozifilm vetítéssel készülnek ? mondta el Bakó Csaba.

Forrás: MTI