Elkezdődött a Budapest Bábszínház legújabb előadása, a Dekameron 2023 próbafolyamata.

Szikszai Rémusz rendező tíz kortárs magyar író – Fábián Péter, Gimesi Dóra, Háy János, Jászberényi Sándor, O. Horváth Sári, Parti Nagy Lajos, Székely Csaba, Szikszai Rémusz, Tasnádi István és Závada Péter ­­– tíz történetét állítja színpadra. 

1348-ban, egy világjárvány idején tíz fiatal vidékre menekült a pestis elől. Bezárkóztak, vártak, és történeteket meséltek, hogy elüssék az időt. Ez volt Boccaccio Dekameronjának alaphelyzete. Novellái máig szórakoztatnak, megrendítenek és gyönyörködtetnek, miközben pontos lenyomatot adnak a korról, amelyben születtek.

„2023-ban, egy világjárvány idején, egy háború és egy válság árnyékában mindannyian ismerjük ezt az állapotot. Ezért itt az ideje, hogy létrejöjjön a 21. század Dekameronja a Budapest Bábszínház nagyszínpadán. Szórakoztató és megrendítő, elborzasztó és gyönyörködtető történetek, amelyek talán lenyomatot adhatnak majd a korról, amelyben születtek” – áll az ajánlóban.

Szereplők: Ács Norbert, Barna Zsombor, Bartha Bendegúz, Blasek Gyöngyi, Ellinger Edina, Fodor Tamás m.v., Hannus Zoltán, Kovács Judit, Pallai Mara, Pethő Gergő, Podlovics Laura, Spiegl Anna és Tatai Zsolt. A dramaturg Gimesi Dóra, a eneszerző Dinyés Dániel. A mozgásért Hojsza Henrietta, a díszletért Zöldy Z Gergely, a jelmezért Szelei Mónika felel, a bábtervező Hoffer Károly. Mozgóképtervezők: Varga Vince, Horesnyi Máté. A premier március 11-én lesz.

Fotó: Piti Marcell