fbpx

Elkezdődtek a Hamlear próbái a Bartók Kamaraszínházban

A főszerepeket Nagy Ervin és Koltai Róbert játssza. A darab alcíme: A dán királyfiból lett brit király.

A szerzők, Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba így beszélnek abszurd, Monty Python-szerű komédiájukról: „A színdarab Shakespeare két tragédiájának – a Hamletnek és a Lear királynak – cselekményét fűzi egybe, azok egymásra rímelő viszonyait, konfliktusait összehangolva kínál egy nagyívű, a főhős ifjúkorától öregkoráig tartó, burleszk elemekkel át- meg átszőtt, ugyanakkor finom és igényes paródiát. Mindezzel együtt az irodalmi persziflázs csak kerete a műnek – a középpontban nagy emberi kérdések: a szülő-gyermek kapcsolat, a viszonzatlan érzelmek, a megfelelési vágy, az öregedéssel való szembenézés shakespeare-i pillanatainak tragikomikus újrafeldolgozása áll.”

A fiatal Hamlear Nagy Ervin, aki kicsit hazajött, ugyanis dunaújvárosi születésű. Most először játszik a Bartók Kamaraszínház produkciójában. Az idősebb Hamlear Koltai Róbert, aki a gyermekkorát töltötte Dunaújvárosban, és a város díszpolgára. Ő szintén először játszik a Bartókban.

Az előadás rendezője Őze Áron, aki július 1-jétől újabb öt évig vezetheti a Bartók Kamaraszínházat. „A szerzők iszonyatosan jó stílusérzékkel és humorérzékkel vonták össze a Hamletet és a Lear királyt áthallásos szerepekkel, szerepsorsokkal, rengeteg humorral. De nem elég, hogy Hamletből Lear lesz, és a többi szereplő egy másik darabba kerül át, még Bánk bán is színre lép, és állandóan keresi a helyét a Hamlear darabján belül. Egy klasszikus magyar szereplő a saját mentalitásával, természetével, ő az, aki mindig mindenbe beleszól. Sipos Imre alakítja nálunk Bánk bánt” – mondta.

A Hamlear a Bartók Kamaraszínház és a Gyulai Várszínház közös produkciója. Nyári bemutatója Gyulán lesz, a Shakespeare Fesztiválon július 4-én. A dunaújvárosi színházban 2021 őszén mutatják be.

Nyitókép: Hamlear olvasópróba, Bartók Színház, május 17. Fotók: Ónodi Zoltán

A rovat további cikkei