Az első olvasópróba baráti hangulatban kezdődött el a Hungexpón, ahol Rosta Mária konferálta fel a szereplőket. Ahogy arra emlékeztetett, Varga Miklós először fog szerepelni a Királydombon, Nagy Feró és Keresztes Ildikó pedig harminc év után végre együtt lép színpadra a rockoperában. Üdvözölte a legifjabb korosztályt is: ?Danics Dóra és Radics Gigi igazi színfoltjai lesznek a társulatnak? ? mondta. Szerinte Kocsis Tiborban is minden megvan ahhoz, hogy igazi Vencelin legyen, ez alkalommal pedig végre egy énekes lesz az, aki megszemélyesíti a bajor lovagot. Bródy János, Szörényi Levente és Deák Bill Gyula is visszatér, mindhárman eredeti szerepüket játsszák újra.

istvan01

Novák Péter, a királydombi előadás rendezője szerint az István, a király nagy társadalmi és személyiségformáló erővel bír. Autentikus, mégis kicsit rendhagyó produkciót ígér, amiben most nem a koreográfiára fog hangsúlyt fektetni, hanem a zenére és a szövegre. ?Kihívás számomra, hogy a mozgást háttérbe szorítsam, és egy koncertszínházat hozzak létre? ? mondta. A nézőkre partnerként tekint, fontosnak tartja, hogy kérdésekkel, esetleg válaszokkal térjenek haza az előadásról. ?Minden időben fontos az István, a király, hiszen az identitásunkkal foglalkozik, amin folyamatosan gondolkodni kell.? Novák Péter katarzist szeretne a nézőknek nyújtani, nem pedig szájba rágni a rockopera értelmét.

istvan02

A díszlet a görög amfiteátrumokat idézi majd meg, és egy olyan teret fog keretezni, ahonnan a szereplők nem menekülhetnek el. Az 1983-as előadás díszletelemei is feltűnnek majd a színpadon, a háttérben pedig hét fiatal képzőművész alkotását vetítik le. Ezek a gondolatokat próbálják felerősíteni, semmiképpen sem az a feladatuk, hogy harsányan előtérbe tolakodjanak. ?A rengeteg feldolgozásban, amelyek között található történelmi tabló, vagy a mára reflektáló alkotás is, a zene a közös: itt is az fog dominálni? ? fejtette ki a rendező. Novák Péter azt szeretné elérni, hogy a szereplők saját maguk egy részét vigyék bele a karakterekbe, hogy jobban megismerhessék őket.

istvan03

Az augusztus 19-i bemutató összes ülőhelyére két hét alatt, a 18-i előadásra pedig egy hét alatt keltek el a jegyek, de Rosta Mária mindenkit megnyugtatott: állóhelyek még vannak.

Fotó: Csákvári Zsigmond