A projekt célja, hogy felhívja a figyelmet a műtárgycsempészetre, valamint a régiségek és a hozzájuk kapcsolódó közösségek közti kapcsolatra.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete bejelentette, meg szeretnék nyitni a világ első, ellopott műtárgyaknak szentelt virtuális múzeumát – adta hírül a brit The Guardian. A kezdeményezés célja, hogy kulturális örökségünk jelentőségét hirdesse.

Sajátos történelem és identitás rejlik minden ellopott tárgy mögött – nyilatkozta Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója. Az intézmény szeretné ezeket a darabokat újra – ha csak virtuálisan, 3D-s képek segítségével is – elérhetővé tenni az érintett közösségek számára, hogy azokon keresztül többet tudjanak meg származásukról, történelmükről, valamint önmagukról.

A formabontó múzeum fő célja – a hasonló létesítményekkel ellentétben – önmaga felszámolása kell hogy legyen, hiszen az ötletgazdák abban bíznak, hogy idővel egyre több, a virtuális gyűjtemény részét képező tárgy eredetije kerül elő.

A múzeum a tervek szerint 2025-re készül el.

Nyitókép: Törökországból az Egyesült Államokba csempészett és az Antalyai Múzeumba 2022-ben visszakerült műtárgyak. Fotó: Orhan Cicek / Anadolu Agency