fbpx

„Élni gyönyörű” – Szabó Magda-nap a Várkert Bazárban

Szabó Magda ma is sokak egyik legkedvesebb szerzője. A 105 éve született és 15 éve eltávozott írónő életművét idézi meg egész napos rendezvénysorozattal a Várkert Bazár október 15-én.

Szabó Magda Kossuth-díjas író-költő-műfordító az irodalom szinte minden területén kipróbálta a művészi tehetségét. Pályája kezdetén verseskötetekkel jelentkezett, később regényeivel vált híressé külföldön is, miközben színpadi művei is sikereket arattak. Életműve mellett életfelfogása is fontos üzenetet közvetít: „Rengeteg jóindulat van az emberekben, segíteni vágyás, s ha valami rendkívüli esemény történik, rögtön felszínre tör. Az emberek jók” – írta a Születésnap című regényében.

Október 15-én Szabó Magda szerteágazó írói világának sokféleségét és szellemi értékeit elevenítik fel a Várkert Bazárban. Az írónő első gyerekkönyvéből, a Bárány Boldizsárból készült kamaraelőadást élvezheti majd a fiatal közönség Nyári Detti és Tűzkő Sándor előadásában. Látható lesz a nagy sikerű regényből készült, Az ajtó című filmdráma is Helen Mirren főszereplésével, az Oscar-díjas Szabó István rendezésében.

Szabó Magda műveiben visszatérő gondolat, hogy az ember nemcsak elszenvedi, hanem alakítja is az életét, kellő támogatással és erővel békét és nyugalmat teremthet maga körül: a kisebbrendűség leküzdésére védőszérumot, a boldogság eléréséhez pedig recepteket kínált, melyeket ezúttal Keczán Mariann irodalomtörténész segítségével lehet majd megismerni.

Az írónő állatszeretete legendás volt, két legkedvesebb macskája nevében leveleket is fogalmazott, őszintén, humorral és öniróniával vallva magáról. A Magda, a Szabó című előadás ezen a különleges szemszögön keresztül tárja fel az író, a nő, a szerelmes asszony világát férje, a szintén író Szobotka Tibor oldalán. Az előadást Porkoláb Gyöngyi ötlete alapján írta és rendezte Mészáros Tibor, aki Krajcsi Nikolett színésznővel bújik a hőn szeretett állatok bőrébe és a házaspár karaktereibe.

Magda, a Szabó

Irodalmi színházat ígér a Szelíden és szilárdan című darab: Gajdó Delinke színésznő bravúros előadásában elevenedik meg Szabó Magda alakja, megidézve gyökereit, családját és imádott férjét, valamint életének legfontosabb helyszínét, Debrecent.

Szabó Magda életművéhez hozzátartozik a tenni vágyás, a segítőkészség is, ennek szellemében a Várkert Bazár az Ökumenikus Segélyszervezet együttműködésével könyvfelajánlásokat is gyűjt a nap folyamán. Olyan használt, de jó állapotú Szabó Magda-köteteket várnak a közönségtől, amelyeket hátrányos helyzetű családoknak fognak eljuttatni, elsősorban a gyerekekre gondolva például a Tündér Lala vagy az Abigél népszerű történetével.

További információ: itt.

A nyitóképen jelenet a Bárány Boldizsár című előadásból.

A rovat további cikkei