Élő online közvetítésre készített zenés előadással jelentkezik a nagyváradi Szigligeti Színház, az Y című produkció ősbemutatónak számít.

A Balogh Attila és Benedek Zsolt
által jegyzett Y többéves forgatókönyv-fejlesztést követően többek
között olyan neves alkotók közreműködésével kerül műsorra, mint Kárpáti Péter
konzulens dramaturg, Cs. Kiss Zsuzsanna jelmeztervező, Rancz András, a
speciális effektek szakértője, Keresztes Gábor zeneszerző. Az előadásban a
Szigligeti Társulat tizenkét színművésze lép színpadra.

A dráma egy fiatal lány, Naphegyi Eszter egy napját követi végig, amelyben konfrontálódnia kell családjával és annak értékrendszerével, saját képzelt identitásával és azokkal az illúziókkal, amelyeket eddig a valóságról alkotott. Az eseményeket szó szerint a főhős perspektíváján keresztül követhetjük végig: a játékot és ennek képanyagát ugyanis a főszereplő fejére szerelt GoPro-kamera rögzíti. Az így létrejövő látványélmény a fiatalok által ismert és szeretett First Person Shooter, illetve POV (Point Of View) játékokat idézi fel. 

„Ez a megoldás egy új történetmesélési technikára ad lehetőséget, ami nagyszerűen szervesül a dráma szövegével, emellett olyan vizuális hatások számára is teret nyit, amelyek használják a nemrég felújított színház technikai lehetőségeit, viszont nagyon váratlan, újszerű összefüggésben. Formabontó játékmódra kínál lehetőséget a színészek számára is, így olyan új színházi forma születik, amely egyszerre reagál a fennálló helyzetre, mégis képes megmaradni színháznak" – nyilatkozták az előadás alkotói.

Az előadás élő közvetítését egyszeri
alkalommal, június 21-én, vasárnap 19 órától láthatja a közönség, jegyek az
Eventim.ro oldalon kaphatók.