Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző életművéből ízelítőt nyújtó videósorozattal jelentkezett a nyár elején a Müpa. A Beethoven250Challenge a komponista húsz jelentős alkotását mutatta be.

A sorozat ráadásaként egy teljes mértékben Beethovennek szentelt szimfonikus programmal várják a közönséget november 17-én este, amelyen a régizene és a historikus előadásmód egyik legelismertebb alakja, Philippe Herreweghe a Nemzeti Filharmonikus Zenekar vendégkarmestereként vezényli Beethoven II. és V. szimfóniáját. A koncert a Müpa a Facebook-oldalán és a YouTube-csatornáján követhető.     

Philippe Herreweghe / Fotó: Wouter Maeckelberghe

A Müpa júniusban indult és november 13-án zárult videósorozata azzal a céllal jött létre, hogy Beethoven kivételes alkotásai révén közelebb juttassa a klasszikus zenét a közönséghez, legyen szó kezdő vagy rutinosabb hangversenylátogatókról. Az intézmény archívumából válogatott koncertfelvételek részletein keresztül az érdeklődők szórakoztató zenetörténeti érdekességeket és izgalmas kulisszatitkokat ismerhettek meg, hogy ezek által kapjanak kedvet a színes, de sokak számára felfedezésre váró világhoz. A húsz részből álló, összesen száz percnél is hosszabb ismeretterjesztő anyag a Müpa közösségi oldalain keresztül eddig több mint hatszázezer emberhez jutott el, akik így összességében több mint huszonhétezer órát töltöttek a képernyők előtt Beethoven zenei világába feledkezve.     

Kiemelt kép: Csibi Szilvia