Az idén áprilisban indult versenysorozaton több százan mutatkoztak be versmondásukkal és versfilmjükkel, október második hétvégéjén pedig élőben nézheti bárki a döntőt a Nemzeti Színházban.

A Magyar Versmondók Egyesülete és a Nemzeti Színház idén hetedik alkalommal hirdette meg a Nemzeti VERSenyt, amelyre akár a világ másik pontjáról is nevezhettek az érdeklődők.

A tavaszi elődöntőn a nevezők videón küldték el versmondásukat, közülük előbb a neves művészekből álló zsűri, majd a közönség döntötte el, kik juthattak tovább a középdöntőbe. Itt már videóklipet kellett forgatniuk egy újabb vers elmondására a középdöntősöknek, ahol a zsűri és a nézők kiválasztották a legjobb 25 versenyzőt, aki színpadra állhat a Nemzeti Színházban október 8-án és 9-én.

A döntő a Gobbi Hilda Színpadon zajlik, ahova a nézők – korlátozott számban – ingyenesen regisztrálhatnak. A regisztráció a Nemzeti Színház műsoroldalán, a Nemzeti VERSeny előadásainál érhető el. A zsűritagok, a művészek helyben kommentálják majd a produkciókat és beszélgetnek a színpadra lépőkkel. Aki pedig otthonról szeretné élőben követni a programot, a Nemzeti VERSeny és a Magyar Versmondók Egyesülete Facebook-oldalán teheti meg.

Az ország minden pontjáról, a Kárpát-medencéből, sőt az óceánon túlról is érkeztek versmondók a Nemzeti VERSenyre: az anyaország mellett Kárpátalja, Erdély, Vajdaság, a Felvidék, Nyugat-Európa és az Egyesült Államok területéről is neveztek versmondók és versklipes alkotók, akik közül a hétvégén 25 előadó lép színpadra – áll a közleményben.

A zsűritagok között van Bakos-Kiss Gábor színművész, Barta Ágnes színművész, aki a döntőre Szűcs Nellit váltja, Lutter Imre előadóművész, költő, a VERSeny főszervezője, Szabó László kommunikációs szakember és Wiegmann Alfréd rendező.

A versenyzőktől három verset hallhat a közönség, amelyek közül egy Jókai Anna, Nemes Nagy Ágnes, Illyés Gyula vagy Kisfaludy Sándor verse, tekintettel a költők születési évfordulóira, valamint egy klasszikus és egy kortárs magyar költő szabadon választott verse. Reflektálva a 2022. február végén kitört orosz–ukrán háborúra, az utóbbi két vers egyike a háború és a béke témájához kapcsolódik, és az egyik vers videóklip formájában látható.

A versklipek között többen Petőfi Sándor, Ady Endre, Tóth Árpád, Illyés Gyula, Nemes Nagy Ágnes, Reményik Sándor, Gyóni Géza, a kortársak közül Csoóri Sándor, Lackfi János és Szabó T. Anna verseit dolgozták fel, a döntőn emellett József Attila, Kosztolányi Dezső, Radnóti Miklós, Faludy György, Kányádi Sándor és több kortárs költő verse is elhangzik majd. A műsort Baranyi Lia versmondó vezeti.

A versklipek most is megtalálhatók a Nemzeti VERSeny YouTube-csatornáján. Az idei döntős versenyzők csatornája ezen a linken érhető el.