fbpx

Eloisa Cascio zongorakoncertje a Régi Zeneakadémián

A Régi Zeneakadémia kamaraterme a Cziffra György-emlékévben több különleges matinékoncertnek ad otthont. Május 7-én Eloisa Cascio szóló zongorahangversenyével zárul a sorozat.

A Nápoly mellett élő Eloisa Cascio szólistaként és kamarzenészként is bejárta a világ számos pontját, és a zongora mellett a csembalónak is mesterévé vált. Budapesti koncertjén széles repertoárjából klasszikusokat válogatott.

Az esemény ajánlója így szól: „Eloisa Cascio ösztönös művész, akinek a zene nyelve anyanyelv, és akinek a művészi önkifejezés teljesen magától értődő és nemesen egyszerű tevékenység. Talán éppen a muzsikálásnak e ritka és gyönyörű természetessége az, ami világhírűvé tette. A Nápoly melletti Beneventóban nevelkedett, jelenleg ott tanító zongoraművész elnyerte a Dél-Floridai Egyetem Steinway Piano Series különdíját.

A művész budapesti koncertjén megszólal Mozart első moll hangnemű zongoraszonátája, amelyet mannheim–párizsi útja során, 22 évesen írt. Hallhatók lesznek Brahms hatalmas technikai kihívást jelentő, rendkívül színes Paganini-variációi a 24. Caprice témájára, valamint a lírai zongorairodalom alapkövét és egyben esszenciáját jelentő Schubert-sorozat: a négy impromptu, azaz négy rögtönzés.”

Az ötalkalmas matinékoncert-sorozat a Cziffra György-emlékév és a Zeneakadémia közös szervezésében valósult meg. A sorozatban eddig olyan művészek léptek fel, mint Marc Laforet (zongora), Massimo Mercelli (fuvola) és Simon Izabella (zongora), Aljosa Jurinic (zongora) és a 2021-es Liszt Verseny különdíjasa, Giovanni Bertolazzi (zongora). További információ és jegyek a cziffra100.com oldalon.

A rovat további cikkei