Az űrkutató hírességek csarnokának tagjává választotta Almár Iván magyar csillagászt, űrkutatót, a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) örökös, tiszteletbeli elnökét a Nemzetközi Asztronautikai Szövetség (International Astronautical Federation).

Almár Iván Wiki.jpg
Almár Iván csillagász, űrkutató. Fotó: Magyar Attila / Kossuth Kiadó / Wikipedia

Az idén kilencvenkét éves Almár Iván pályafutása során mintegy 150 tudományos közleményt publikált, tíz magyar nyelvű könyvet írt vagy szerkesztett az űrkutatás és a földön kívüli intelligencia keresése (Search for Extra-Terrestrial Intelligence, SETI) témakörében. Kiemelkedő tudományos ismeretterjesztő tevékenysége révén neve a magyar tévénézők és újságolvasók generációi számára is jól ismert. A holdra szállás tv-közvetítése óta (1969) ő volt minden jelentős űresemény hazai kommentátora.

Az 1951-ben alapított IAF azért hozta létre az űrkutató hírességek csarnokát (IAF Hall of Fame), hogy elismerje azoknak a tevékenységét, akik jelentős mértékben hozzájárultak az űrtudomány, az űrtechnológia fejlődéséhez. A korábbi díjazottak között Elon Musk, Charles Bolden, a NASA egykori vezetője, valamint az Apollo–11 űrhajósai is szerepelnek. Almár Iván az első magyar, akit a hírességek csarnokának tagjává választott a 77 országból több mint 500 tagot számláló nemzetközi szervezet.

A MANT méltatása szerint a magyar űrkutatás egyik megteremtője szakmai pályafutása alatt többek között a Kozmikus Geodéziai Obszervatórium alapító vezetője és a Magyar Űrkutatási Tanács elnöke volt. Korábban az IAF alelnökeként is dolgozott. Almár Iván mindezek mellett a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia (International Academy of Astronautics, IAA) tiszteletbeli tagja és a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) örökös tiszteletbeli elnöke.

„Életem legnagyobb kitüntetésének tekintem, hogy az IAF méltónak tartott erre az elismerésre” - idézi a MANT közleménye a tudóst, aki április 21-én ünnepelte 92. születésnapját. Almár Iván születésének kilencvenedik évfordulója alkalmából, 2022. április 21-én konferenciát rendeztek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, amelyen a magyar űrtevékenység évtizedeit idézték fel a meghívott előadók.