Az 5. Szegedi Papucs Napján szombaton ünnepélyes keretek között adta át Szögi Csaba elnök, a Szegedi Papucsért Alapítvány díját Fetter Ferencné népi iparművész hímzőnek, a Népművészet Mesterének, aki elsőként kapta meg a díjat.

Fetter Ferencné Boha Mária 1931-ben született Szőregen, az 1970-es évektől foglalkozik régi hímzések gyűjtésével, feldolgozásával és tervezésével.

A kézművesség szeretetét otthonról hozta magával, hímzést a kisiskolában is tanítottak neki más kézműves tevékenységek mellett. Elvégezte a hímző-, szövő- és vertcsipke-tanfolyamot, majd oktatói képesítést szerzett. Alapító tagja az 1982-ben alakult Szegedi Népművészeti Egyesületnek alapító tagja, részt vett 1987-ben az első, kifejezetten egyetemistáknak szóló kézműves tanfolyam megszervezésében.

A Délalföldi Népművészeti Egyesület Alkotóházában több szakági tanfolyam oktatója volt. Sérült emberek tanításával is foglakozik, e téren végzett munkájáért az ART 94 kulturális fesztivál alkalmából A kreativitás gyógyító hatásának oktatója elismerésben részesült.

Kézimunkáival számtalan megyei és országos pályázaton vesz részt aktívan és eredményesen a mai napig. Külföldi kiállításokra is eljutottak hímzései, többek között az Egyesült Államok, Finnország, Franciaország, Lengyelország és Németország vásáraiba, kiállításaira.

Munkájának elismeréseként megkapta a Népi Iparművész címet, a Király Zsiga-díjat, számos kézműves szakmai elismerést, 2019-ben pedig a szakma legrangosabb elismerésében, a Népművészet Mestere díjban részesült.

Szegedi papucsfejet Rátkai Sándor papucsmesternek hímzett sokáig. A szegedi papucs hímzésének technikáját, motívumkincsét a Szegedi Papucsért Alapítvány, a Szent-Györgyi Albert Agóra és a Hagyományok Háza közös tanfolyamain adta tovább. 2023 őszén a tanfolyamot már a tanítványai fogják megtartani, de a 92 éves hímzőasszony úgy tervezi, a háttérből segíti őket.

Szegedi Papucsért díj 2023: Fetter Ferencné és Szögi Csaba. Fotó: Hont Angéla