A Népi építészeti programról szervezett konferenciát a Teleki László Alapítvány pénteken. A budapesti szimpóziumon első alkalommal adták át a Vargha László-díjakat.

Az Élhető örökség című konferencián Földváry Gábor, a miniszterelnökség örökségvédelmi ügyekkel megbízott miniszteri biztosa kiemelte, hogy a magyar kormány évi 1,5 milliárd forinttal támogatja a programot. Cél, hogy a gyűjtemények feldolgozása növekedjen, a program átfogja az anyaországot és a jövőben a Kárpát-medencét is.

Diószegi László, a Teleki László Alapítvány elnöke kiemelte, hogy a magyar népi építészet megmentését célzó törekvés új lendületet vehet a Népi építészeti program révén. A projekt megemelt támogatása nyomán az elmúlt évekhez képest növekedhet a megújuló népi műemlékek száma. Az ország minden régiójából lehet pályázni, a projektek megvalósulását országos mentori hálózat és szakmai stáb segíti. Az alapítvány a témához kapcsolódó könyvek, kiadványok, kisfilmek készítését is tervezi.

Születése 115. évfordulója alkalmából díjat neveztek el Vargha László (1904-1984) építészről és néprajzkutatóról. Vargha László-életműdíjat vehetett át Istvánfi Gyula Ybl-díjas építész, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építésztörténeti és Műemléki Tanszékének professor emeritusa, a magyar népi építészet kutatója, számos műemléki felmérés és helyreállítás vezetője. Kiemelkedő munkája a Magyar falu építészeti hagyománya című kötet, amelyben hangsúlyosan jelennek meg az erdélyi építészeti emlékek.

Vargha László népi építészeti ifjúsági díjjal jutalmazták a Győri Hild József Építőipari Szakgimnáziumot a népi épített örökség védelméért tett erőfeszítéseiért. Az oktatási intézményben öt éve műemlékvédő technikusképzés zajlik és rendszeresen szerveznek építészeti felmérő táborokat.

A kormány 2017-ben indította el a Népi építészet programot, amelynek célja, hogy a veszélyeztetett népi műemlékek, a történeti értéket képviselő vidéki épített örökség megmaradjon. A harmadik éve zajló program tavaly megújult, és a Teleki László Alapítványhoz került át.

Nyitókép forrása: Teleki László Alapítvány