fbpx

Először láthatjuk Tót Endre 40 éven át eltitkolt festményeit

Az acb Galéria kiállítása Tót Endre mindeddig ismeretlen, a nyolcvanas évek vad festészetének hatását magán viselő sorozatából mutat be egy művészettörténeti különlegességnek számító válogatást.

Tót 1982 és 1985 között, teljes titokban készült festményei – amelyekhez egyetlen kétoldalas festmény tanúsága szerint még 1986-ban is készített kapcsolódó alkotást – majdnem negyven éven át feküdtek összetekerve a művész kölni pincéjében. A 103, egy vászonkép kivételével papírra, sőt, gyakran annak mindkét oldalára készült festmény és a velük körülbelül egy időben született több száz rajz, pecsétmunka 2021-ben került Budapestre. Bemutatásuk a hetvenes években a nemzetközi konceptuális művészet elismert alkotójává vált Tót életművéhez, alkotói pályájához, kreatív szellemiségéhez új optikát kölcsönöz.

Tót Endre Warum Male ich? című kiállítása július végéig tart nyitva.

A tárlathoz kapcsolódóan jelenik meg az acb ResearchLab legújabb kiadványa Balázs Kata és Heszky András szerkesztésében. A gazdagon illusztrált kötetben a szerkesztők Tót Endrével készült interjúja mellett Fehér Dávid és Hegyi Loránd a művész frissen felfedezett sorozatával foglalkozó tanulmányai olvashatók.

Fotó: Tóth Dávid

A kiállítással párhuzamosan felavatták Tót Endre legújabb emléktábláját a Király utca 76. szám alatt, ahol az acb Galéria is található. A már jól ismert „Örülök, hogy itt álltam” Tót Endre-örömtábla Budapesten a budapesti Artpool egykori kiállítóhelye előtt a Paulay Ede utcában van, továbbá a kölni Ludwig Múzeum teraszán, éppen Henri Moore szobra mellett. De hasonló járdatábla található még szülővárosában, Sümegen és Debrecenben, a Modem belső kertjében is.

Nyitókép: Tót Endre Warum Male ich? című kiállítása az acb Galériában. Fotó: Tóth Dávid

A rovat további cikkei