A V4 Vonósnégyes tagjai március 7-én Budapesten, a Benczúr Ház Rendezvényközpontban, március 8-án Pozsonyban, a Prímási palotában lépnek fel, ahol egykor Dohnányi Ernő is játszott. Pozsonyban először lép fel a kvartett.

A 2021-ben alakult V4 Vonósnégyes küldetése egy olyan kulturális együttműködés elősegítése, ahol a tagországok zenei hagyományainak összefonódásával új utakat nyit a zene segítségével. A kvartett tagjai, akik Magyarországot (Miranda Liu), Lengyelországot (Bartosz Koziak), Szlovákiát (Daniel Rumler) és a Cseh Köztársaságot (Tomáš Krejbich) képviselik, szenvedélyesen élesztik fel a régió gazdag zenei örökségét. Autentikus előadásaik a múlt gazdag hagyományaitól a jelen vibráló kompozícióiig terjednek, elvarázsolva a közönséget rangos európai fesztiválokon.

A március eleji két koncert programjának kiválasztásában is megmutatkozik Budapest és Pozsony kulturális összefonódása. A koncerteken felcsendül Bartók Béla III. vonósnégyese és Dohnányi Ernő II. vonósnégyese, mindkét alkotó szoros kapcsolatban állt Budapesttel és Pozsonnyal. Ľudovít Rajter II. vonósnégyese Szlovákián túl először kerül be magyarországi műsorfüzetbe. Dohnányi és Rajter között nemcsak mester és tanítvány kapcsolat volt, mély barátság fűzte össze a két zenei géniuszt. Rajter később a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola tanára lett, vagyis mestere nyomdokaiba lépett. Rajter Budapesten szerzett tapasztalataival gazdagítja a műsor tartalmát, kiemelve a két ország zenei hagyományainak izgalmas kölcsönhatását. A budapesti koncerten Ilya Zeljenka és Ladislav Burlas, két elismert szlovák zeneszerző repertoárjából is hallhat ízelítőt a közönség.

Az együttes nem csupán koncertjeivel törekszik kulturális gazdagodásra, hanem elkötelezett az oktatás mellett is, ezért a március 8-ai héten Pozsonyban a V4 Vonósnégyes tagjai mesterkurzusokat is tartanak a Szlovák Ifjúsági Zenekar tagjainak.