A huszonkilenc éves Shai Maestro játékában a zenekritikusok szerint egyszerre jelenik meg az érett ízlés, az alázat, a technikai tudás, a kiegyensúlyozott, magas érzelmi töltés és a hangszer által megkövetelt maximális kompetencia. Akárcsak egy igazi mester, ahogy a neve is utal rá.

Shai_Maestro_c_Shervin_Lainez

 

Az izraeli születésű Maestro nyolc évesen találkozott először a jazzel, mégpedig Oscar Peterson Gershwin albumán. Bár akkor már három éve zongorázott, Peterson könnyed, szinte légies játéka és Gershwin dalai teljesen ámulatba ejtették ? mesélte egy interjúban. Tehetsége nem maradt sokáig felfedezetlen, 2002-ben megnyerte hazájában a Jazz Sings versenyt, majd a rákövetkező évben ismét diadalmaskodott. Nem csoda, hogy egy öt hetes nyári zenei kurzus után a neves bostoni egyetem, a Berkelee College of Music teljes ösztöndíjat ajánlott fel az akkor mindössze 16 éves csodagyereknek. Bár rettentően csábította, Maestro visszautasította a lehetőséget. Ez utóbbi végül sorsdöntő lépésnek bizonyult, hiszen nem sokkal később maga Avishai Cohen hívta a triójába zenélni. Csaknem öt évig, 2011-ig járta a világot Cohennel és a dobos Mark Gulianaval, szinte összes jelentős hangversenyteremben és fesztiválon megfordult, és négy albumon működött közre. Végül 2009-ben New Yorkba költözve elérkezettnek látta az időt, hogy saját művészi elképzeléseit érvényre juttatva együttest alapítson, így 2010 júliusában a perui bőgős Jorge Roederrel és Lee Konitz egykori dobosával, Ziv Ravitzcal megalapították a Shai Maestro Triót.

 

Első albumukat nemcsak a közönség, hanem a kritikusok és zenésztársak is lelkesen fogadták. A trió évi 60-80 koncertet adott a világ körül, olyan neves muzsikusokkal megosztva a színpadot, mint Chick Corea, Tigran Hamasyan vagy éppen Diana Krall. A zenekar színpadi műsora hihetetlen széles spektrumot ölel fel: lemezeiken a romantikus balladák váltják a már szinte rockba hajló szerzeményeket. Legutóbbi, sorban harmadik, Untold Stories című albumukon főleg saját darabok hallhatóak. Nate Chinen, a New York Times kritikusa szerint Maestro zenéje ?átgondolt és melodikus?, John Fordham, a The Guardian újságírója szerint pedig a zongorista szólókarrierjét mindenképpen figyelemmel kell kísérnünk.

 

A budapesti koncerten Ziv Ravitz helyett a 25 éves, svájci multiinstrumentalista zenész, Arthur Hnatek ül majd a dobok mögé. Az Erik Trufazzal és Tigran Hamasyannal is turnézó dobos alig volt 15 éves, amikor 170 dobos közül megnyerte a svájci Altishofen dobos versenyt, 16 évesen pedig ösztöndíjjal ment New Yorkba zenét tanulni.

 

Shai Maestro Trio

2016. május 23. hétfő 20:00?21:45

Művészetek Palotája, Fesztivál Színház

Shai Maestro ? zongora, Jorge Roeder ? bőgő, Arthur Hnatek ? dob