fbpx

Először mutatják be kiállításon és online Charles Dickens eddig nem ismert leveleit

Charles Dickens eddig nem ismert leveleit mutatják be szerdán első alkalommal a londoni Dickens-múzeum kiállításán és egyúttal online.

Charles Dickens dans son studio A Gadshill, 1865 - 1870 ©Bianchetti/Leemage (Photo by Bianchetti Stefano / leemage / Leemage via AFP)

A tizenegy levél között meghívók is vannak, de az írások bepillantást engednek Dickens olvasási szokásaiba és írói terveibe, továbbá egy barátjának egy svájci utazásáról is részletesen beszámol az egyikben. 1866. február 10-én keltezett levelében pedig arra panaszkodik, hogy kenti falujában megszűnik a vasárnapi postai szolgáltatás, ami arra készteti, hogy akár el is költözzön onnan.

Mint írta: valószínűleg elég sokan vannak Highamben, akik nem kapnak és írnak annyi levelet évente, mint ő egy nap alatt. Szegény és gazdag szomszédaival is jóban van, és valószínűleg sajnálnák, ha el kellene költöznie a faluból. „De a kilátásba helyezett korlátozás annyira akadályozna, hogy úgy gondolom, arra kényszerítene, hogy eladjam az itteni birtokomat, és elhagyjam ezt a részét az országnak” – fogalmazott.

A levelek is abba a több mint 300 tételből álló gyűjteménybe tartoznak, amelyet a Charles Dickens Múzeum 2020-ban vásárolt meg egy amerikai gyűjtőtől. A kollekcióban az író személyes tárgyai, portréi, vázlatai, számlái és könyvei is megtalálhatók.

Az 1,8 millió fontot (861 millió forintot) érő gyűjteményt a brit Nemzeti Örökség Emlékalap, a brit Művészeti Alap, a brit Nemzeti Könyvtárak Baráti Köre és a Dickens-ösztöndíj segítségével vásárolta meg a múzeum.

Emily Dunbar, a múzeum kurátora kiemelte: a levelek azért is fontosak, mert számos témát felvetnek, amelyek az írót foglalkoztatták, és Dickens 30-as, 40-es és 50-es éveiből is akad köztük levél. A Twist Olivér, a Karácsonyi ének és a Copperfield Dávid írójának levelezését bemutató kiállítás szerdától látható a Charles Dickens Múzeumban és az interneten.

Nyitókép: Charles Dickens Gad’s Hill-i otthonában. Fotó: Leemage via AFP/Bianchetti Stefano

A rovat további cikkei