November 21. és 24. között rendezi meg első önálló nemzetközi balettversenyét, a Budapest Ballet Grand Prix-t (BBGP) a Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE). A hazai balett- és táncművészet népszerűsítésére létrehozott eseménynek az egyetem mellett a Nemzeti Táncszínház és a Müpa ad otthont.

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára felidézte: amikor a felsőoktatás megújítása két éve elindult, két célt tűztek ki maguk elé. Egyrészt azt, hogy teljesedjen ki az egyetemi autonómia, és olyan modell alakuljon ki, amelyben az állam hátrébb lép, mindazt biztosítva, ami a fejlődéshez szükséges. A másik cél az volt, hogy az egyetem ne önmagában létezzék, hanem a gazdaság, a társadalom, a művészet meghatározó szereplőivel vigye előrébb a magyar kultúrát, a gazdaságot, erősítse meg mindazt, ami a magyar nemzet - tette hozzá.

Mint mondta, az állam fenntartóból finanszírozó lett: teljesítménycélokat tűztek ki, köztük azt, hogy hogyan lépjenek előre a nemzetközi erőtérben, hogyan váljon az oktatás és a gyakorlat eggyé. Kiemelte: 12 magyar egyetem van jelenleg a világ legjobb 5 százalékában. Mint fogalmazott: azon dolgoznak, hogy 2030-ra a magyar egyetemek  Európa és a világ élvonalában legyenek. A Budapest Ballet Grand Prix megrendezése segít annak a célkitűzésnek a megvalósításában, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetem – a fenntartó kuratórium vállalása szerint – 2026-ra Európa legjobbja legyen.

Kiss János balettművész, az egyetemet fenntartó Magyar Táncművészeti Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: a hagyományteremtő céllal megszervezett versenyre 23 országból 132 nevezés érkezett. Feladatuk, hogy a fiataloknak ugródeszkát jelentsen a verseny.

Fodorné Molnár Márta, az MTE rektora kiemelte: büszke arra, hogy az egyetem világviszonylatban is egyedülálló, a táncművészet számtalan diszciplínáját lefedi, de nemcsak a képzés sokszínűsége kiemelkedő, hanem az oktatás minősége is. Elmondta: a BBGP megrendezése megmérettetést és kitekintést jelent a nemzetközi táncéletbe a fiatal táncosok számára, a legkiemelkedőbbeknek ösztöndíjat, akár pályakezdési lehetőséget teremt, valamint az egyetem hírnevének erősítése mellett a magyar kultúra, táncművészet és táncoktatás értékeit tudja közvetíteni a nagyvilág felé.

Elmondta: a Budapest Ballet Grand Prix-t a világ minden tájáról érkező, a 15–24 éves korosztályba tartozó, a táncművészetet életpályájuknak tekintő táncosok számára hirdetik meg. A professzionális iskolák, együttesek versenyzői három korcsoportban mutatkozhatnak be klasszikus balett és modern tánc kategóriákban, szólóban és pas de deux-ben. Kiemelte: az esemény ideje alatt workshopokat tartanak, majd konferenciát szerveznek. A versenyzők a középdöntő és a döntő után is beszélgethetnek produkcióikról a zsűritagokkal.

Tájékoztatása szerint 90 versenyzőt választottak ki, akik a jelenléti versenyen is megmérettethetik tudásukat. A versenynek a Nemzeti Táncszínház, a díjátadó gálának a Müpa ad otthont. Kiemelte: az egyetem következő nyári nemzetközi kurzusát már úgy hirdetik meg, hogy az egyben előválogatója lesz a következő évi balettversenynek.

Nagy Tamás Zoltán, a BBGP versenyigazgatója a zsűri tagjait mutatta be. A zsűri elnöke a dél-koreai Kang Szu Dzsin (Sue Jin Kang), a Stuttgarti Balett egykori szólótáncosa és a Koreai Nemzeti Balett művészeti vezetője mellett a zsűri tagjai is nemzetközileg elismert művészek. Köztük van Thomas Edur, David Makhateli, Daria Klimentová, Anna Cigankova, Jan Broeckx és Solymosi Tamás.

Miklósa Erika operaénekes, a főtámogató MOL-Új Európa Alapítvány elnöke elmondta: az alapítvány prioritásként kezeli a tehetséggondozást, mert a tehetség érték, ezért támogatják az egyetem első nemzetközi balettversenyét. Mint az eseményen elhangzott: az M5 csatorna december elején összefoglalót sugároz a BBGP Müpában tartott gálájáról.

A nyitóképen a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékeinek előadása a Budapest Ballet Grand Prix 2023 nemzetközi balettverseny sajtótájékoztatóján. Fotó: MTI / Lakatos Péter