fbpx

Először rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Orgonafesztivált

Budapesti Nemzetközi Orgonafesztivált tartanak a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban a plébánia alapításának 975. évfordulója alkalmából.

Az első Budapesti Nemzetközi Orgonafesztivál hangversenyein négy ország négy kiváló orgonaművésze ad szólóestet a pesti főtemplomban, amely egykor Liszt Ferenc kedvenc temploma volt. A május 14-től június 18-ig tartó eseménysorozaton az orgonazene olyan kiváló képviselői lépnek fel Mészáros Zsolt Máté, a fesztivál Junior Prima díjas alapító-művészeti vezetője mellett, mint Eugenio Maria Fagiani, az arezzói székesegyház orgonaművésze, Marek Stefański, a krakkói bazilika orgonistája és Martin Kondziella, a berlini Corpus Christi templom orgonistája, orgonaszakértő. Az ünnepi év alkalmából valamennyi koncert ingyenesen látogatható. Az eseménysorozat partnerei az Olasz Kultúrintézet és a Lengyel Intézet.

„A szólóestekre minden közreműködő művész olyan rendhagyó, különleges műsorral készül, amelyen keresztül betekintést nyerhetünk nemzeti zenei kultúrájuk világába. Sok-sok zenei különlegességet most hallgat majd először a magyar közönség. A barokk korszak mesterműveitől, a romantika virtuóz orgonadarabjain keresztül egészen a modern idők zenéjéig terjed a repertoár. A fesztivállal szeretnénk hagyományt teremteni, amelyhez nem is találhatnánk méltóbb helyszínt, mint Liszt Ferenc kedvenc templomát, a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomot” – nyilatkozta a művészeti vezető

Belvárosi Főplébánia-templom orgonája

A fesztivál programja itt olvasható.

A képeket Zenlik Péter Zénó készítette.

A rovat további cikkei