Pályázati csomagot hirdetett a magyar irodalom külföldi népszerűsítésére a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) a kiadók részére. A két felhívást tartalmazó konstrukcióra külföldi székhelyű kiadók jelentkezhetnek.

Az ügynökség 2020 során megreformált és jelentősen kibővített pályázati portfóliójának két alappillére a fordítástámogatási és a kiadástámogatási pályázat.

A két új pályázati lehetőségre szeptember 30-ig jelentkezhetnek a külföldi székhelyű könyv- és folyóiratkiadók.

A fordítástámogatási és kiadástámogatási pályázat jelen fordulójának keretösszege összesen bruttó 35 millió forint. A PKÜ a klasszikus és kortárs magyar szépirodalom külföldi közönséghez eljuttatása mellett más műfajok idegen nyelvű érvényesülésére is egyre nagyobb hangsúlyt helyez. A kiadástámogatási felhívás keretében olyan kiadványok külföldi megjelenését is segítik, mint a gazdagon illusztrált magyar mesekönyvek, szakácskönyvek, művészeti albumok vagy éppen képregények.

A PKÜ irodalmi export-import típusú pályázati portfóliójába hét különböző pályázati lehetőség tartozik.

A 2020 során kibővített és meghirdetett pályázati rendszer 21 felhívására 327 érvényes pályázat érkezett több mint húsz országból. A PKÜ mintegy 160 ezer euró és 25 millió forint összértékben járult hozzá a magyar irodalom nemzetközi színtéren való népszerűsítéséhez és érvényesüléséhez.
A fordítástámogatási és kiadástámogatási pályázatok kiírásai a Petőfi Kulturális Ügynökség angol nyelvű weboldalán érhetők el.

Nyitókép: Shutterstock/frantic00