fbpx

Első alkalommal adták át a Felczak-díjat

Kiss Gy. Csaba, Kovács István és Petneki Áron vehette át az első alkalommal odaítélt Felczak-díjat.

Az elismerést a lengyel–magyar barátsághoz kiemelkedő mértékben hozzájáruló személyek kaphatják. A lengyel–magyar barátság hivatalos ünnepnapján tartott Felczak-gála helyszíne a Magyar Tudományos Akadémia épülete volt, ahol a díjak átadása mellett levetítették a Wacław Felczak Alapítvány eddigi munkásságát bemutató imázsfilmet.

A gálaesten a mintegy kétszáz meghívottat Biernacki Karol, az alapítvány kuratóriumának elnöke, Jerzy Snopek budapesti lengyel nagykövet, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, valamint Rosonczy-Kovács Mihály zenész, politikai elemző, az alapítvány kuratóriumának tagja köszöntötte. A Felczak-díjat az alapítvány kuratóriuma azzal a céllal hozta létre, hogy elismerje azon személyek munkáját, akik az évszázadokon átívelő lengyel–magyar barátság eszméjének továbbörökítéséhez kiemelkedő mértékben hozzájárultak. Idén – egyszeri alkalommal – három díjazott vehette át a kitüntetést.

A díjazottak

A díjat megkapta Kiss Gy. Csaba polonista, irodalomtörténész, kultúrtörténész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora és az ELTE címzetes egyetemi tanára; Kovács István polonista, diplomata, történész, író, költő és lengyel irodalmi műfordító, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja; valamint Petneki Áron polonista, művelődéstörténész, a Varsói Egyetem nyugalmazott tanára, a krakkói Tudományos és Művészeti Akadémia tagja, a Magyar Tudományos Akadémia Magyar–Lengyel Történész Vegyesbizottságának elnöke. A díjazottak az Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész által megálmodott anamorfózist vehettek át. Az apró részletekből összeálló grafika egy fémhengerre vetül, így elevenedik meg az alapítvány névadójának arcképe.

A gálán Magyarország egyik legnagyobb karitatív szervezetével, az évente több százezer embernek segítséget nyújtó Magyar Máltai Szeretetszolgálattal karöltve az alapítvány adománygyűjtést szervezett az Ukrajnából menekült emberek megsegítésére.

Wacław Felczak (1916–1993) lengyel történész, egyetemi tanár, a közép-európai témák szakértője, a 20. századi lengyel–magyar kapcsolatok legendás alakja, a második világháború idején a lengyel ellenállás és az emigráns lengyel kormány közötti titkos futárszolgálat budapesti szervezője volt. 1987 őszén három hónapot töltött Budapesten az Eötvös Kollégium vendégtanáraként.

Nyitókép: Balázs Elemér játszik a Felczak-gálán. Fotók forrása: Waclaw Felczak Alapítvány

A rovat további cikkei