Első alkalommal adták át a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) által alapított Az év családbarát emlékhelye díjat, amellyel a Budai Várnegyed, az egri vár, valamint a sárvári vár történelmi emlékhelyeit ismerték el.

A budapesti sajtótájékoztatón Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, Az év családbarát emlékhelye fővédnöke emlékeztetett, hogy Magyarországon 2010 óta olyan családbarát fordulat történt, amelynek eredménye már számokban is mérhető. Ma, a nehéz gazdasági helyzet és a nem is olyan távol dúló két háború ellenére is háromszor annyit költünk a költségvetésben a családokra, mint 2010-ben.

„A nagy kormányzati szándékokat ki kell, hogy egészítsék azok a kezdeményezések, amelyek a hétköznapjainkat teszik könnyedebbé akkor, ha családban élünk” – mutatott rá Szentkirályi Alexandra, hozzátéve, hogy ilyen kezdeményezés a 2023 júliusában alapított díj is. Szerinte ez utóbbi  jó jelzés abba az irányba, hogy érdemes a családokba fektetni, az ugyanis mindig meg fog térülni. „Ismernünk kell a múltunkat és a jelenünket ahhoz, hogy a jövőnkre megfelelő válaszokat tudjunk adni. Ebben tud iránytű lenni a történelmi emlékhelyek sokasága.”

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója kiemelte: „egy olyan kezdeményezés első fejezete ér most célba, amely ahhoz a törekvésünkhöz kapcsolódik, hogy megpróbáljuk a nemzeti emlékezet helyszíneit tudatosan közelebb vinni nemcsak a fiatalabb generációhoz, hanem a családokhoz is.”

A díjjal a 83 nemzeti és történelmi emlékhelyből azokat jutalmazták, amelyek a családokat különös gonddal és előkészítéssel vonzzák magukhoz. A győztes pályázókra az a feladat hárul, hogy megpróbálják a családtudatos gondolkodást küldetésként teljesíteni. Móczár Gábor azt is hozzátette, hogy a kezdeményezés fontos lépést jelent a magyarságtudat és a nemzeti identitás erősítésében a jövő nemzedékeiben.

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke kiemelte, hogy a díj odaítélésében fontos szempont volt többek között az, hogy a helyszín jól megközelíthető legyen a családok számára, könnyen lehessen babakocsival közlekedni, de számított a különböző szolgáltatások megléte is. Az is szerepet játszott a díjazásnál, hogy a helyszínen minél több korosztály számára legyen megfelelő program, valamint hogy az emlékhelyen a nemzeti ünnepeken a családok le tudják-e róni a kegyeletüket.

A NÖRI által küldött írásos összegzés szerint az elismerésre bármely nemzeti vagy történelmi emlékhely pályázhatott egy, a NÖRI és a NOE által összeállított kérdőív kitöltésével. Az elismeréssel arra szeretnék ösztönözni a 21 nemzeti és 62 történelmi emlékhelyet, hogy programjaik tervezése során, valamint infrastrukturális fejlesztéseik kialakításakor törekedjenek arra, hogy a családosok számára vonzóvá tegyék történelmünk ikonikus helyszíneit.

A szeptember 30-i határidőre összesen 24 – négy fővárosi és húsz vidéki – pályázat érkezett. A bírálóbizottság tagjai Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke, Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója, Tóth Krisztina, a Mészáros Csoport CSR igazgatója, valamint Molnár-Bánffy Kata, a Képmás Magazin laptulajdonosa voltak.

A díjat a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) alapította 2023 júliusában, első alkalommal a Budai Várnegyed nemzeti emlékhely, az Egri vár nemzeti emlékhely, valamint a Sárvári vár történelmi emlékhely családokért tett erőfeszítéseit ismerték el.

A nyitóképen Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója, Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke, valamint a díjazott emlékhelyek képviselői, Takács Zoltán Bálint, a Sárvári vár történelmi emlékhely igazgatója, Marton Tímea, az Egri vár nemzeti emlékhely igazgatóhelyettese és a Budai Várnegyed nemzeti emlékhely képviseletében Fodor Gergely kormánybiztos Az év családbarát emlékhelye  átadásán a budapesti Főőrség étteremben 2023. november 28-án. Fotó: Hegedüs Róbert / MTI