Mozgásszínházi előadások, öko-divatbemutatók, performanszok, workshopok és gyerekprogramok is várják a közönséget az első Zöld Művészeti Fesztiválon (Zöme Feszt) június 10. és 12. között Budapesten, a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban.

Az első Zöme feszten az előadó-művészet és a környezetvédelem kapcsolódásával létrejövő színházi, tánc-, gyermek- és ifjúsági programok várják a közönséget. Az előadások mellett a klímaválságról, a tudatos otthonról és az étkezésről szóló szakmai beszélgetések – Földes Eszter, Döbrösi Laura és Papp Endre közreműködésével –, valamint tematikus filmvetítések és slam poetry is szerepel a programban.

A nagytermi előadásokhoz a Tünet Együttes, a Bélaműhely Sound Art és Szűcs Edit divattervező csatlakozott. Fellép a Slam Poetry Magyarország, a Dumaszínház, az Itt és Most Társulat, Ökoanyu, Vetlényi Alma, a Manócska Társulat, a K2 színház, a KL Színház, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói és a Duda Éva Társulat, amely a zöldprojektje részeként megvalósuló táncfilmjét először a fesztiválon mutatja be. A film a különféle természeti jelenségekhez kapcsolódó helyszíneken a kortárs tánc, a mozgás szépségét helyezi párhuzamba az ember által folyamatosan pusztított természet segélykiáltásaival – olvasható a tájékoztatóban.

Több mint húsz kulturális intézmény részvételével, a Jövő nézőiért – Zöld színház projekt címmel szakmai fórumot is rendeznek, míg a workshopokon ökotudatos kézművesprogramokkal készülnek: a natúrkozmetikumok mellett vászontáskát vagy ékszereket lehet készíteni újrahasznosított anyagokból.

A gyerekek környezetvédelmi témájú előadásokon, kézműves-foglalkozásokon és többféle fejlesztőjátékban vehetnek részt, a programok többsége ingyenes, de van, amelyik előzetes regisztrációhoz kötött. Támogatói jeggyel tekinthetők meg az esti táncszínházi előadások, az ifjúsági és gyermekprogramok.

Mint írják, a Jurányi-ház elkötelezett a zöldtörekvések mellett, ezért több programot rendez a fenntarthatóságra fókuszálva, illetve külsős tematikus produkciókat és workshopokat lát vendégül.

Nyitókép forrása: a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház Facebook-oldala