Az összművészeti tudományos konferencia szervesen kapcsolódik a XVII. Magyar Táncfesztivál programsorozatához, a táncművészetet oktató felsőoktatási intézmények bevonásával zajlik a győri Múzeumházban.

A rendezvényen többek között előad Kucsera Tamás Gergely. A Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja, a Széchenyi István Egyetem egyetemi tanára előadásában rávilágít, hogy korunkban jelenlévő igény, hogy a művészettel ne csak az alkotás oldaláról, és ne kizárólag (művészet)történeti szempontból, illetve tudományos attitűddel foglalkozzanak a szakavatottak, hanem – szélesebb, sokszor megengedőbb fogalmi töltet mellett értelmezett – elméleti síkon is.

Sepsi Enikő, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának volt dékánja, a Művészettudományi és Szabadbölcsészeti Intézet vezetője előadásában a tisztán művészeti, művészetközvetítési, valamint művészettudományi képzést nyújtó intézmények mellett a több karral rendelkező, több tudományterületen és képzési ágban működő egyetemek sajátos helyzetére hívja fel a figyelmet. Kitér arra, hogy a képzés minőségének és oktatói állományának mérhetősége, ezen kritériumok kidolgozása ezeken a területeken intézményközi egyeztetéseket igényel.

Cseporán Zsolt, a Budapesti Metropolitan Egyetem tudományos munkatársa arra mutat rá, hogy a művészeti képzés a felsőoktatás unikális eleme, amelynek elsődleges célja a hazai kulturális élet humán erőforrásának hosszú távú és minőségi biztosítása, így a terület a felsőoktatás és a kulturális szféra mint makrogazdasági szektor metszéspontjában helyezkedik el – a stúdiumok versenyképessége tehát a kreatív ipar sikerére, így a nemzetgazdasági trendekre is jelentékeny hatást gyakorol. Előadásában a művészeti felsőoktatás és felsőfokú művészeti képzést vizsgálja a hazai a felsőoktatási modellváltás folyamatában.

Balázs Géza, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Színház- és Filmművészeti Egyetem egyetemi tanára A művészet nyelvének születése Művészet- és nyelvelméleti megközelítés címmel tart előadást. Somogyi Krisztina, a Széchenyi István Egyetem Művészeti Kar egyetemi docense a koreografált térélményről beszél.

A tanácskozás június 14-én, 9:30 órakor kezdődik és 17 órakor kerekasztal beszélgetéssel zárul, amelynek témája: Kultúra – média – élmény(szerűség).

A zárszó keretei között sor kerül a legjobb konferenciaelőadás díjának átadására – néhai Kocsis Miklós, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet igazgatójának emlékére.

A rendezvény részletes programja a konferencia honlapján olvasható.

Nyitókép: Győri Szalon/Szabó Béla