A járványhelyzet miatt idén elmaradt a virágkocsik és a művészeti csoportok hagyományos felvonulása, nem érkeztek külföldi énekesek és táncosok a fesztiválra, de virágkocsik nélkül most sem maradtak az érdeklődők.

A református Nagytemplom előtti téren tíz virágkompozíciót tekinthetnek meg a karneválra érkezők augusztus 20-án, egy nappal később pedig a Nagyerdőben, a II. János Pál pápa téren.

A kompozíciók a környezetvédelem fontosságát és a természet szeretetét, valamint az elődök, a hagyományok tiszteletét és az összetartozás érzését jelenítik meg. Utóbbira példa Debrecen város Trianon 100 című virágkocsija, Hajdúszoboszló virágkompozíciója pedig Bocskai István erdélyi fejedelemnek állít emléket, aki 1606-ban telepítette le a lovas hajdúkat Szoboszlóra.

Ezúttal is láthatják az érdeklődők a Szent koronát és a koronázási ékszereket bemutató, valamint a Debrecen címerét megjelenítő virágkocsikat.

Az AKSD városgazdálkodási cég a természetvédelmet előtérbe helyező virágkocsival készült, a debreceni Szakképzési Centrum kocsiján Vuk, a rókakölyök biztat a helytállásra, a Fórum bevásárlóközpont kocsija Szinyei Merse Pál Lila ruhás nője előtt tiszteleg, a Richter Gedeon gyógyszercég kocsija az Egyszer volt… Az élet címet viseli, a Teva gyógyszergyár kompozíciója Semmelweis Ignác előtt tiszteleg, és közben üzen a járvány sújtotta jelennek, a hajdú-bihari önkormányzat és a romániai Bihar megyei tanács közös kocsija pedig Szent László lovagkirály előtt tiszteleg.

Pikó Sándor képzőművész, több virágkocsi megalkotója szerint miután a nézők ezúttal közvetlen közelről szemlélhetik meg az alkotásokat, nagyobb felelősség hárult a készítőkre. Olyan növényeket, virágokat használtak a kocsik feldíszítésére, amelyek színesebbek, részletgazdagabbak, önmagukban is egyfajta virágkötészeti alkotások.

A virágkarneváli programhoz számos gyermekrendezvény és kulturális bemutató kapcsolódik. Bár az esős idő miatt szerdán több fellépés, köztük a 30 éves Valcer Táncstúdió gálaműsora is elmaradt, a csütörtöki napsütésben a város számos pontján követhetik figyelemmel az érdeklődők a táncosok, énekesek produkcióit. A gyerekeket a nagyerdei állatkertbe és vidámparkba várják programokkal, este pedig a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon mutatja be a trianoni békeszerződés 100. évfordulója alkalmából Együtt 100 című közös produkcióját a 70 éves Debreceni Népi Együttes és a 30 éves Főnix Táncegyüttes.