Az először tavaly decemberben meghirdetett program zenei projektek hangfelvételeinek készítésére ad lehetőséget a szakma elismert producereinek közreműködésével. A jelentkezés december 5-én indult, a nyertesek munkáját mentorként a hazai könnyűzenei élet legfoglalkoztatottabb szakemberei segítik majd.

Idén is elindult a Petőfi Kulturális Ügynökség tehetséges, fiatal, feltörekvő zenészeket, előadókat mentoráló programja, a Petőfi Nagylemez 2023. Első alkalommal 2021 decemberében hirdették meg a nagylemezprogramot, amely zenei projektek hangfelvételeinek készítésére adott lehetőséget a szakma elismert producereinek közreműködésével. Több száz pályázat érkezett, amelyből húsz díjazottat választottak ki. Ezek az előadók segítséget kaptak abban, hogy elkészítsék nagylemezüket.

A felhívás célja idén is az, hogy az induló előadók olyan zenei producerekkel dolgozhassanak együtt, akik segítségével létre tudnak hozni egy nagylemeznyi hanganyagot,

amivel versenyképesek lehetnek a zenei piacon, bel- és külföldön egyaránt. A producer segít a nyerteseknek a zenei arculat meghatározásában és a technikai megvalósításban egyaránt. A kiválasztott előadók személyre szabott ütemtervet is kapnak, hogy elkészíthessék a minimum tíz dalból álló, legalább 35 perces hanganyagukat.

„A »mi vagyunk a saját magunk kortársai« nézőpont nemcsak a popkulturális örökségünk megismeréséről, hanem a kortárs alkotók megismertetéséről is szól. Ezért tartjuk fontosnak ezt a hiánypótló kezdeményezést, melyet a nagylemezprogram elindításával olyan módon kívánunk elérni, hogy az új és értékteremtő produkciókat kiváló szakemberek bevonásával segítjük” – fogalmazott Dénes Adél, a Petőfi Kulturális Ügynökség popkultúráért felelős vezérigazgató-helyettese.

Felkért producerek: Biksi Gábor, Brucker Bence, Dióssy Ákos, Doór, Gerendás Dani, Hundred Sins, Kama, Kiss József, Kosztyu János, Kozma Kata, levipassed, Mazán Attila, Monkeyneck, Nóniusz Gábor, Puskás Dani, Simon István, Somogyvári Dániel, Tembo, Vári Gábor és Weil András

 A zenei projektek jelentkezését a Hajógyár.hu-n várják január 15-ig.

Nyitókép: Shutterstock/PrinceOfLove