Az előadást Németországban mutatták be szeptemberben, november 30-án pedig a hazai közönség is megtekintheti a Trafó Kortárs Művészetek Házában.

A produkció már most egy nemzetközi sikersztori lehetőségét sejteti: a Goethe Intézet koprodukciós támogatását nyerte el, amelyet évente az egész világon összesen tíz alkotónak ítélnek oda.

Az egyén és a csoport közti feszültség a világ minden pontján fennáll, születésünk óta magunk is tapasztaljuk. De mi okozza ezt a feszültséget, és hogyan lehet feloldani? Vannak-e különbségek a különböző országok közösségi dinamikái között? Ezeket a kérdéseket vitatta meg Simkó Beatrix azokkal a táncművészekkel és alkotótársakkal, akikkel az It Contains Hard Parts előadásán dolgozott együtt. A produkcióban részt vevő brit, francia, görög, olasz és osztrák művészekkel járták körül, hogy számukra mit jelent a közösség, és milyen ellentétek állnak fenn az egyén és a csoport érdekei, igényei között. Saját tapasztalataikat feldolgozva született az előadás, amelyben hol humorral, hol végtelen szenvedéllyel, de mindvégig profi mozdulatokkal mutatják be, hogyan is élünk együtt. Magyarországon, Európában, a világon – közösségben vagy azon kívül.

A szociális kapcsolatokat vizsgáló előadás Simkó Beatrix korábbi munkáihoz hasonlóan nemcsak a tánc, hanem a társművészetek eszközeit is erőteljesen használja.

Fontos szerepet kap így a Gryllus Ábris által írt, zsigerig hatoló elektronikus zene, valamint a fényekkel alkotott, letisztult látvány, amely Dömölky Dániel látványtervező, valamint Kovács Adél és Batke Luca jelmeztervezők munkájának eredménye. Az előadást szeptember 10-én mutatták be Németországban a HundertPro fesztiválon, ahol kiemelkedő sikert aratott.

Simkó Beatrix a tanulmányait a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen a média, a Hamburgi Egyetemen pedig a performansz területein folytatta. Több mint tíz éve aktív szereplője a kortárstánc-szcénának, az elmúlt hat évben számos nemzetközi koprodukcióban dolgozott külföldön és Magyarországon egyaránt. Németországi erős jelenléte mellett munkáit Európa-szerte bemutatta Belgiumtól Finnországig.

Nyitókép: Dömölky Dániel