Elton John és Bernie Taupin kapja idén a Gershwin-díjat popzenei pályafutásuk elismeréseként – jelentette be kedden a washingtoni Kongresszusi Könyvtár.

A könyvtár a legnagyszerűbb dalszerző duók egyikének nevezte a két művészt. A Gershwin-díjátadó ceremóniát március 20-án Washingtonban rendezik meg. „Elton Johnnak és Bernie Taupinnek köszönhetjük korunk néhány legemlékezetesebb dalát. Pályafutásuk alkotásaik minősége és kortársaikra gyakorolt hatása miatt is kiemelkedő” – méltatta a két művészt Carla Hayden, a Kongresszusi Könyvtár vezetője.

A dalszerző páros legismertebb számai között szerepel a Your Song, a Tiny Dancer, a Rocket Man, a Dont Let the Sun Go Down on Me, a Goodbye Yellow Brick Road, a Bennie and The Jets és a Crocodile Rock is.

A jazzkorszak dalszerzőiről, George és Ira Gershwinről elnevezett díjat az amerikai könnyűzenei élet legkiemelkedőbb alkotóinak ítélik oda. Az elismerést korábban Stevie Wonder, Paul McCartney, Billy Joel, Willie Nelson, Smokey Robinson, Tony Bennett, Lionel Richie, Joni Mitchell, Emilio és Gloria Estefan, valamint Garth Brooks is megkapta.

Elton John megtiszteltetésnek nevezte „a két brit” számára odaítélt díjat, és felidézte, hogy 56 éve dolgozik együtt Taupinnel. 1992-ben vették fel őket a Rock & Roll Hírességek Csarnokába. A koncertezéstől visszavonult Elton John a közelmúltban bekerült az EGOT-díjasok maroknyi társaságába is, vagyis azok közé, akik Emmy-, Grammy-, Oscar- és Tony-díjat is kaptak.

A képen Bernie Taupin és Elton John 2019-ben. Fotó: Gavin Bond