Rajtunk múlik a jövő címmel hirdetett diákoknak szóló rövidfilmversenyt az ENSZ bécsi Információs Szolgálata. Olyan alkotásokat várnak, amelyeket az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának cikkei ihlettek.

Martin Luther King, az emberi jogok harcosa híres washingtoni beszédén 1968-ban. Fotó: AFP
Martin Luther King, az emberi jogok harcosa híres washingtoni beszédén 1968-ban. Fotó: AFP

A Rajtunk múlik a jövő elnevezésű verseny idei témája: Béke - Tisztelet - Erőszakmentes kommunikáció. Az ifjúsági pályázat célja, hogy közelebb hozza a fiatalokhoz az emberi jogokat és az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 30 cikkét, és lehetőséget biztosítson a diákok számára, hogy megfogalmazzák gondolataikat a témákkal kapcsolatban.

A versenyre tíz- és húszéves kor közötti diákok nevezhetnek egyedül vagy az osztályukkal közösen. A rövidfilmek hossza legfeljebb három perc lehet, egyéb megkötés nincs. A beérkezett filmeket nemzetközi zsűri értékeli. A díjazott rövidfilmet december 4-én mutatják be a Bécsi Városházán a this human world nemzetközi filmfesztivál keretében.

A versenyt a bécsi ENSZ Információs Szolgálat (UNIS Vienna) hirdeti meg az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) ausztriai irodája és Bécs városának európai és nemzetközi ügyekért felelős ügyvezető irodájának támogatásával, valamint a cseh, a lengyel, a magyar, az osztrák, a szlovák, a szlovén, valamint a török iskolákkal együttműködésben. A jelentkezéseket a schulfilmprojekt@thishumanworld.com e-mail-címen várják szeptember 20-ig.