Az Art of Virus online zeneszerző-projekt arról szól, hogy Fekete-Kovács Kornél, a MAO művészeti vezetője kilenc hangot indított útjára, és tíz zeneszerzőt kért fel szerte a világon, hogy írjanak rövid kompozíciókat ezekre a hangokra. Ez az első tíz szerzemény adja az Art of Virus tíz ágának alapját. Az volt a kihívás következő lépése, hogy az ágak elindítói két-két zenésztársukat hívták meg, akik folytatják a sort.

Pár hónap alatt 486 zeneszerző csatlakozott a projekthez a világ 42 országából. A MAO a 2021/22-es évadban egy koncertsorozatban mutatja be a projekt tíz ágának kompozícióit, minden alkalommal egy meghívott zeneszerzőt is bevonva a repertoárba. A MAO ezúttal a #10 ágról a brazil származású komponistát hívta meg a koncertre.

A Modern Art Orchestra. Fotó: Birtalan Zsolt

Subicz Gábor a Modern Art Orchestra egyik zeneszerzője és trombitaszekciójának állandó tagja, a zenekar számára dedikált kompozíciói szerepelnek a MAO plays Béla Bartók 15 Hungarian Peasant Songs lemezen, a készülő Fölszállott a Páva – a Tribute to Zoltán Kodály albumon, saját szerzői lemeze az Orchestrával, a Mind’s Ear 2017-ben jelent meg. 

Gábor a kezdeményezés #10 ágának elindítója, a brazil gitáros-pozanos-zeneszerző Emiliano Sampaio az ő meghívására csatlakozott a világméretű projekthez. A két muzsikus 2014-ben ismerkedett meg egymással Koppenhágában, egy zeneszerzőversenyen.

„Emiliano jelenleg Grazban él és ténykedik, de igazi világpolgár. Zenéje is ezt a sokszínűséget mutatja: a dél-amerikai hagyományokat könnyedén folyatja át az európai kortárs jazzen, szellős, mégis magvas kompozíciói magukkal ragadják, utaztatják a hallgatót. Nagyon várom a MAO-ra áthangszerelt darabjait és az egész kollaborációt!” – fogalmaz Subicz Gábor.

Emiliano Sampaio. Fotó: Simon Reithofer

Sampaio olyan zenekarokkal dolgozott együtt zeneszerzői, hangszerelői és karmesteri minőségben, mint a holland Metropole Orkest, a HR Frankfurt Radio Big Band, a JazzKombinat (Hamburg), a berni Uptown Big Band, a koppenhágai Big Band & the Vocals vagy a Graz Composers Orchestra, és 11 albuma jelent meg a saját neve alatt.