Az első nézők a kiállításra egy különleges performansz nyomán juthattak be, melyet a Kossuth-díjas Borbély Mihály szaxofonművész és Gergye Krisztián Harangozó-díjas táncművész közösen valósítottak meg, a jelenlévők között egyfajta spontán kapcsolati háló létrehozásával.

Vörös fonal fedi be a plafont, a kusza háló pedig a sűrűbbnél is sűrűbb. A vörös szín az emberi vért jelképezi, a fonal kuszasága pedig a gondolatok gyakran kibogozhatatlan szövevényére emlékeztet. És a fonalra kulcsok is kerülnek. A siker kulcsai. Kulcsok az emberek szívéhez. Emlékek kulcsai. Mert mindegyik kulcsnak megvan a saját története.

Az installáció keretében a több ezer méternyi vörös fonalra felfűzött több mint 20 ezer kulcshoz, két fonalból készült hajó is készült. Az ötlet szinte adja magát, a Duna csak pár perc sétára van a kiállítás helyszínétől. Shiota azt mondja, a két csónak két kezet szimbolizál. Kezeket, amelyek fogják a kulcsokat (emlékeket) és átadják egymásnak.

0O3A8585_1

A japán származású művész a 2015-ös Velencei Biennálén egy hasonló alkotással készült hazája pavilonjában. Kulcs a kézben című munkája osztatlan sikert aratott, több szaklap az elmúlt év legjobb kiállításának választotta. Mostani alkotása az Emlékeső nevet kapta. A velencei alkotás újragondolása május 13-tól látható a Szentendrei Képtárban. A szemközti Kmetty Múzeumban pedig kísérőkiállítás várja az érdeklődőket, ahol az alkotáshoz összegyűjtött több mint 20 ezer kulcs közül néhány felfedi a történetét.

A velencei és a mostani installáció azért is különböző, mert a fonalak kuszasága mindig függ az alkotóművész lelkivilágától. Egy korábbi interjúban Shiota azt nyilatkozta, ha egyensúlyban érzi magát, a fonalak nyugodtabb hullámokat rajzolnak ki. Ha a vonalak bonyolulttá és átláthatatlanná válnak, akkor a lelkében dúló viharok elevenednek meg. A kulcsok pedig a viharokhoz tartozó emlékek. Vagy ajtót nyitnak az emlékezésre, egy másik világra. És akinek kezében a kulcs, minden problémára megoldást találhat.

Chiharu_Shiota_foto
A művész, Chiharu Shiota

Chiharu Shiota csaknem 20 éve él Berlinben, a ?90-es években Marina Abramovic volt a mentora. Alkotásainak mára már védjegye a fekete vagy vörös fonal. Ezekre hétköznapi tárgyakat, például ruhát vagy cipőt fűz fel, esetleg összeköti őket ablakokkal, bőröndökkel. A fekete a világűr színe, a vörös pedig az emberi belső űr. Shiota azért is a fonalat választotta művei alapanyagául, mert ezzel a térben tud alkotni. Ilyenkor a benne rejlő világot próbálja meg leképezni.

Az Emlékeső május 13-tól október 16-ig látogatható a Szentendrei Képtárban és a Kmetty Múzeumban. A kiállítás különlegessége, hogy évek óta először alkot világhírű kortárs művész Magyarországon, és Chiharu Shiota korábban még soha nem állított ki Közép-Európában.