Július 22-én, a déli harangszóval kezdetét vette a Nándorfehérvári Diadal Emléknapja alkalmából tartott állami megemlékezés a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum Márványtermében. A magyar történelem egyik legjelentősebb, győztes kimenetelű csatája több mint 70 évre megállította az Oszmán Birodalom európai terjeszkedését 1456-ban, amelyre a keresztény világ a déli harangszóval emlékezik meg. A Nándorfehérvári Diadal Emléknapjáról a 2011-es országgyűlési határozati javaslat rendelkezett.

Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára ünnepi beszédében kiemelte az emlékezés fontosságát. ?Az emlékezet kopik; igaz ez az egyéni és a kollektív emlékezetre egyaránt ? és igaz Európa emlékezetére egyaránt. A mi dolgunk ébren tartani az ünneppel az emlékezést. A mi dolgunk emlékeztetni önmagunkat és Európát is arra, hogy nagy győzelmeink, nagy tetteink és nagy hőseink közös győzelmek, közös tettek és közös hősök voltak.?

Kiemelte Magyarország védelmező és összekötő szerepét Európa életében. ?Magyarország Európa szívében Nyugat, Kelet, Dél és Észak találkozási pontja. A Kelet számára a Nyugat kapuja, a Nyugat számára pedig egy olyan szövetséges, amely a Keletet is jól ismeri és képes a két, eltérő kultúra között biztonságos átkelést szavatolni.?

Fotó: Csákvári Zsigmond