Akiket a Nemzet Színészei közé választanak, azok beírják nevüket a legnagyobb magyar művészek sorába, és a színháztörténet örökké emlékezetes személyeivé válnak. Cserhalmi György, Törőcsik Mari, Garas Dezső, Molnár Piroska, Sinkovits Imre? Csak néhány színész abból a huszonkilencből, akik valaha megkapták az elismerést.

 

702062
Shakespeare: Lear király, Nemzeti Színház, 1964, Törőcsik Mari, Máthé Erzsi és Berek Kati

Schwajda György, az új Nemzeti Színház első igazgatója 2000-ben alapította a kitüntetést, amelyet akkor tizenkét színésznek adományozott. A szakmai szempontok mellett a díj birtoklásának a feltétele azóta is, hogy a színész több mint hatvankét éves legyen, és hogy legalább negyven évadot a színészi pályán vagy húszat a Nemzeti Színház tagjaként dolgozzon le. Amennyiben a cím egy viselője elhalálozik, a többiek új tagot választanak a helyére. Legutóbb, Psota Irén helyére, Almási Éva került be a legnagyobbak közé.

 

A kiállítás számtalan fényképpel és mozgóképpel, leírással, személyes tárggyal, valamint interaktív installációkkal várja a közönséget. A látogató négy különböző szempontból ismerkedhet meg a művészekkel. Elsőként a szakma és a közönség tisztelete felől mélyülhetünk el a munkásságukban. Melyik filmes és színházi szerepeket kötjük az egyes színészekhez? Milyen díjakat kaptak? Mitől kivételesen különleges a Nemzet Színésze-díj a többi között? Emellett a díj birtokosai és a kritika viszonyát is körbejárja a tárlat. Ki és hogyan ír róluk? Mit szólnak ehhez az egyes színészek? Ki az aki neheztel, ki az aki megfontolja a kritikát?

 

Végül személyesebb kérdéseket is érint a kiállítás. Előbb betekintést nyerhetünk abba, hogy miként jelenik meg az ember a sztár mögött. Mit tudhatunk, mit szabad tudnunk a művészek magánéletéről? Mit gondoltak ők egymásról? Végül a színészekről való megemlékezés folyamata is középpontba kerül. Hogyan teszik az emléktáblák és a képzőművészeti alkotások a Nemzet Színészeit a kulturális emlékezetünk részévé? Hogyan emlékszünk mi rájuk? A kiállítás segítséget nyújt a látogatóknak, hogy a fenti kérdésekre megfogalmazhassák saját válaszaikat.

 

Torocsik_Garas_Cserepes_Margit
Fejes Endre: Cserepes Margit házassága, Huszonötödik Színház, 1976, Törőcsik Mari, Garas Dezső (Fotó: Korniss Péter)

A tárlat az OSZMI kiállítóhelyén, a Bajor Gizi Színészmúzeumban kap helyet. A Nemzet Színészei ? Emlékezés a jelenre nem csupán egy régi adósságot törleszt és emléket állít a közelmúlt legfontosabb magyar színészeinek, de izgalmas látleletet nyújt a 20. és 21. századi magyar színházi világról. A kiállításhoz a múzeum számtalan beszélgetést és kísérőprogramot szervez, különös tekintettel a Múzeumok Éjszakájára.

 

A kiállítás helyszíne: Bajor Gizi Színészmúzeum

(1124 Budapest, Stromfeld Aurél u.16.

Tel.: 06 1/225-3161 csak nyitvatartási időben)

(Központi telefonszám: 06 1/375-1184)

Látogatható: 2016. május 4. és augusztus 28 között, szerdától vasárnapig, 14:00 és 18:00 óra között.