A 125 évvel ezelőtt, július 20-án született Moholy-Nagy László évfordulója alkalmából az iskolateremtő alkotó nevét viselő Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) rendhagyó audiovizuális kampányt készített.

Ennek nyitánya július 16-án este volt az Uránia Nemzeti Filmszínházban egy filmpremierrel egybekötött születésnapi ünnepség keretében. Az eseményen közel 250 meghívott vendég vett részt.

A közönség a MOME által erre az alkalomra készített riportfilm, valamint a HEN alkotócsapata által jegyzett 125 másodperces animáció premierje mellett a The New Bauhaus című amerikai dokumentumfilmet is megtekintette. A tartalmakat az ősz folyamán több alkalommal műsorukra tűzik a hazai mozik, megismertetve a magyar közönséggel Moholy-Nagy László kivételes életútját és művészetét.

Az eseményen bemutatták a MOME Disegno című designkultúra-tudományi folyóiratának legújabb számát is, melyben neves külföldi szerzőkkel együtt az egyetem több doktorjelöltje is publikál. A Disegno következő, angol nyelvű számát – tisztelegve a neves alkotó előtt – Moholy-Nagy László örökségének szentelik. A megemlékezés-sorozat és tartalmak ötletgazdája-producere Fülöp József és Kollarik Tamás, koproducere Kucsera Tamás Gergely volt, a megvalósításban közreműködött a MOME kreatív csapata.

A MOME a fenti tartalmakon túlmenően több tucat interjúval, videóüzenettel tiszteleg Moholy-Nagy eszméinek időtlen érvényessége előtt, amelyek a művész születésnapján ma 10 órakor kerültek ki az ebből a célból létrehozott online felületre (moholy-nagy.mome.hu). A születésnapi megemlékezésbe bekapcsolódik a magyar kulturális intézetek hálózata is Tokiótól Los Angelesig, Ottawától Pretoriáig terjesztve az elkészült tartalmakat.

A kezdeményezés a magyar művészeti és kulturális élet olyan kiemelkedő alakjait szólaltatta meg, mint például Passuth Krisztina művészettörténész, Maurer Dóra képzőművész, Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója, Csomay Zsófia építész, Fülöp József a MOME rektora, Gerendai Károly kulturális menedzser, üzletember vagy Orosz István grafikusművész. A megemlékezésben a Moholy-Nagy család tagjai mellett a nemzetközi művészvilág olyan neves szakemberei vettek részt, mint például Karole P. B. Vail, a velencei Peggy Guggenheim Gyűjtemény igazgatója és Annemarie Jaeggi, a berlini Bauhaus Archívum igazgatója.

A megemlékezés-sorozat a MOME, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Filmintézet, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, valamint az Uránia Nemzeti Filmszínház együttműködésében jött létre.

Nyitókép: ünnepség az Uránia Filmszínházban