A megyeszékhelyen szombaton több alkalommal is fel lehet menni a Városháza tornyába, majd a Nagyboldogasszony-székesegyházban a Szent László-hermát mutatják meg vezetett séta keretében. Szintén vezetett sétát tartanak a Püspökvárban, majd Kaland a kövek között címmel térképes nyomozójáték kezdődik a gyermekeknek. Délután Kétezer év történelmi szemtanúja címmel a Káptalandombon tematikus sétát tart Székely Zoltán művészettörténész. A nap zárásaként a Várkazamata-Kőtárban a római kori temetkezési szokásokkal és a túlvilághittel kapcsolatos emlékeket mutatják be.

Sopronban a Tűztorony lábánál délután tárlatvezetést tart Nemes András művészettörténész az Időkapu című kiállításban. A fertődi Esterházy-kastélyban és a nagycenki Széchenyi-kastélyban ezúttal a Nemzeti összetartozás évéhez kapcsolódva rendezik a programokat.

Pannonhalmi Főapátság
(Fotó forrása: pannonhalmifoapatsag.hu)

A Pannonhalmi Főapátságban a főapátság és a szerzetesközösség működését és életét bemutató filmet vetítenek szombaton, majd tárlatvezetés indul, amely során a Bazilika mellett meg lehet tekinteni a könyvtárat és a kerengőt, valamint az idei év időszakos kiállítását, emellett a látogatók csatlakozhatnak a szerzetesekkel egy közös imára. Mosonmagyaróváron megemlékezést tartanak a Gyásztéren, amely az 1956-os mártíroknak állít emléket.

A programról részletesen itt tájékozódhatnak.

Nyitókép: Nagycenki kastély (forrás: emlekhelyeknapja.hu)