fbpx

Emléktáblát állítottak a székesfehérvári múzeum alapítójának

 

(MTI) – Az emléktábla első eleme annak a panteonnak, amelyben a tervek szerint hasonló módon állítanak majd emléket a székesfehérvári múzeum jeles személyiségeinek. Marosi Arnold a ciszterci rend természetrajz és hittan tanáraként 1909-ben érkezett Székesfehérvárra, s a következő évben életre hívta a Fejér Megyei Múzeumegyesületet. A város első, 1929-ben birtokba vett múzeumépületében megszervezte az első állandó városi kiállításokat, majd az intézmény új szárnyának elkészülte után időszaki tárlatokat rendezett. Székesfehérváron jelentős régészeti feltárások fűződnek a nevéhez, ő kezdte el egyebek között a Szent István által alapított középkori királyi bazilika maradványait rejtő romkert feltárását, s vitette vissza Székesfehérvárra Szent Istvánnak addig a Nemzeti Múzeumban őrzött szarkofágját. Nagy érdeme volt, hogy a múzeumi szervezet kialakításán túl az 1930-as évekre “kinevelte” a múzeum és annak munkája iránt érdeklődő közönséget.
    

Emléktáblája széleskörű összefogás eredményeként, a városi, és a Fejér megyei önkormányzat, a ciszterci rend, a helyi ciszterci gimnázium alapítványa, valamint más alapítványok támogatásával mintegy 1,5 millió forintos költséggel valósult meg.
    
A Szent István Király Múzeum első, ma is működő Országzászló téri épületének falán elhelyezett alkotást Cser-Palkovics András polgármester, Vargha Tamás, a megyei közgyűlés elnöke és Dékány Árpád SixtuszO.Cist zirci főapát avatta fel. Marosi Arnold munkásságát Lukács László főmuzeológus, egyetemi tanár méltatta.
    
A múzeumi panteon következő elemeként jövő nyárra Gunda Béla jeles etnográfus emléktáblája készül majd el.

A rovat további cikkei