Béres András (1928–1993) néprajzkutató, a Déri Múzeum néhai igazgatója, a Debreceni Népi Együttes alapítója, művészeti vezetője, néptánc-koreográfus, a virágkarnevál megálmodója tiszteletére Cívisporta emlékpontként emléktáblát avatott egykori lakóházánál a Cívisporta Egyesület a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány közreműködésével szerdán.

Balogh László, a Cívisporta
Egyesület elnöke a helyszínen azt mondta, a cívis hagyományok megőrzésének
egyik kiemelt lehetősége, hogy Cívisporta emlékpontként megjelölik a város
életében kulturális, történelmi vagy építészeti szempontból emblematikusnak
számító épületeket.

Béres András munkássága a mai napig él: néprajzi gyűjtései, kiadványai forrásértékűek, koreográfiáit pedig nem csupán Debrecen, hanem az ország több néptáncegyüttese tartja műsorán. A virágkarnevál ötletgazdájaként pedig mára az ország határain túl is ismertté tette a cívisváros évente megrendezett kulturális nagyeseményét – tette hozzá.

Duffek Mihály, a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte: Béres András impulzív, nyughatatlan és sokrétű egyénisége nemcsak alkotásaiban, munkájában, hanem a mindennapi életben is a népi kultúra felfedezésének és közreadásának motorja volt. „A maradandó alkotások méltán indokolják azt, hogy a mai névtáblaavatás létrejöhetett, és felidézhettük alakját, amely tovább él bennünk, műveiben és megannyi színpadi élményben, amelyekkel a néptáncegyütteseknek köszönhetően megörvendeztette mindenkori közönségét” – mondta.

Az emléktáblánál koszorút
helyeztek el a családtagok mellett munkahelyeinek – Déri Múzeum, Hajdú-Bihar
Megyei Levéltár –, alma materének, a Debreceni Egyetem néprajzi tanszékének
képviselői, a város néptáncegyüttesei, egykori tanítványai, barátai és az egyik
legkiemelkedőbb koreográfiájához kötődő Mikepércs önkormányzata is.

Tímár Zoltán polgármester a koszorúzást követően jelentette be, hogy hamarosan utcát neveznek el Béres Andrásról Mikepércsen, ezzel is emléket állítva a település hagyományőrzőjének.

Nyitókép: Béres András néprajzkutató. Forrás: az ARTium Kulturális és Művészeti Magazin Facebook-oldala