fbpx

Emléktáblát avattak Taub János rendező egykori lakóhelyén

Emléktáblát avattak szerdán Taub János (1927–2010) Kossuth-díjas rendező, színházcsináló, színészpedagógus egykori lakóhelyén Budapesten.

Az V. kerületben, a Zoltán utca 6. szám alatt elhelyezett emléktáblát, amely Stremeny Géza szobrászművész alkotása, a Nemzeti Színház és az egykori Kelemen László Színkör tagjai állították.

Hirtling István színművész, a színkör tagja kiemelte: egy olyan erdélyi származású, nemzetközi hírű rendezőt ünnepelnek, aki Magyarországon mély nyomot hagyott maga után, aki egyetértést, összefogást tudott teremteni maga körül a minőséget szem előtt tartva.

Mint Ráckevei Anna színművész, szintén az egykori társulat tagja elmondta, az emléktáblavatás valójában arról szól, hogy kinyilvánítsák:

arra a minden előítélettől, politikától mentes munkára vágynak, arra akarnak szerződni egymással, szem előtt tartva a magas szakmai minőséget, melyet a Kelemen László Színkör tagjaiként megtapasztaltak Taub Jánossal.

A rendezőről szólva kiemelte: olyan mester volt, aki bölcs előrelátással szemléli a világot, szelíd szigorral kéri számon nemcsak kollégái, de saját szakmaiságát is, makacs elszántsággal küzd a legkisebb hiba ellen és röntgenszemeivel azonnal leleplezi a hiteltelen pillanatokat. „Tanít az élet és a szakma szeretetére. A másik ember tiszteletteljes elfogadására, a kritikai szemléletre, amivel mindennek a mélyére akar látni és az öniróniára, amivel elviselhetőbbé válnak a nehézségek” – emlékezett a művészre.

Szentgyörgyvölgyi Gábor, az V. kerületi önkormányzat kulturális bizottságának elnöke kiemelte: Taub János a legkiválóbb magyar színészekkel dolgozott együtt, akik rajongtak érte. „Rajongtak érte, mert mint mondják, szigorú vonásai és határozott fellépése mellett barátként tudott kávéházakban ücsörögni színészeivel, és néha nagyon egyszerű mondattal tudta rendbe rakni az ember fejében a dolgokat, úgy, hogy nem maradt el a játékosság, nem maradt el a filozófia sem. Ez pedig nagyon kell a színházcsináláshoz, és az élethez is, úgy általában” – jegyezte meg.

Mint mondta, minden egyes tőle lejegyzett gondolatból és kollégái visszaemlékezéséből süt a szakma iránti alázat. „Mi, belvárosiak büszkék vagyunk arra, hogy Taub János hosszú útja végén itt lelt otthonra, a mi kerületünkben” – zárta szavait.

Az emléktábla felavatása után könyvbemutatóra várták az érdeklődőket: beszélgetés keretében ismertették meg a közönséggel Darvay Nagy Adrienne Szín játék – Rendezte Taub János című kötetét.

A nyitóképen Bubik István és Taub János.

A rovat további cikkei