Rugalmas kölcsönzési szabályokkal, e-learning-felületekkel és változatos digitális tartalmakkal is segítik az érdeklődőket a könyvtárak és a levéltárak kreatív szolgáltatásai.

Bár a könyvtárak kapui zárva vannak, a könyvtárosok kreativitásukkal, innovatív ötleteikkel és a digitális technológiák alkalmazásával megtalálják az utat olvasóikhoz. A magyarországi helyzetet online értekezleten ismertette Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kultúráért felelős államtitkára az EU kulturális minisztereivel.

A könyvtárak a járványveszélyre tekintettel rugalmassá tették a kölcsönzési szabályokat és a késedelmi díjakat is felfüggesztették vagy eltörölték. Több intézmény biztosít online vagy telefonon megrendelt, előre összekészített könyvcsomagot a könyvtárépületen kívüli szolgáltatási ponton vagy házhozszállítás útján. Népszerűek az online tájékoztatási formák, a könyvtárosok üzenetküldő platformon, e-mailben vagy telefonon segítenek a szakdolgozati, doktori disszertációírásban, irodalomkutatásban.     

Továbbra is működnek a felsőoktatási és a szakkönyvtárak kutatástámogató szolgáltatásai: többek között kutatásmódszertani és hivatkozáskezelési tanácsadás, idézettségkeresés és publikációs adatbevitel, plágiummal és plágiumellenőrzéssel kapcsolatos segítségnyújtás. A tanuláshoz, kutatáshoz nélkülözhetetlenek az intézmények digitális szolgáltatásai. Több intézményben biztosítják a távoli hozzáférést az előfizetett adatbázisokhoz, továbbá e-learning-felületeket alakítanak ki és ajánlanak a hatékonyabb online ismeretszerzés érdekében.     

A rendezvények is az online térbe költöztek.

Változatos digitális tartalmak – videós könyvismertetések, helyismereti-helytörténeti vetélkedők, irodalmi és fotópályázatok, virtuális kiállítások, könyvtári podcastek, élő könyvtári bejelentkezések – készülnek.

A Könyvtári Intézet Könyvtárak.hu portálján pedig elérhető a szolgáltatáskínálat térképes megjelenítése is.     

A hazai közlevéltárak és nyilvános magánlevéltárak a járvány második hulláma okozta veszélyhelyzet idején is végzik ügyfélszolgálati, kutatószolgálati feladataikat, ellátják a közigazgatáshoz kapcsolódó feladataikat (adatszolgáltatás, iratátvétel, iratkezelés ellenőrzése), lehetőséget biztosítanak a levéltári iratanyag kutatására, akár otthonról is. A történelem, családfakutatás iránt érdeklődő magyar állampolgároknak így továbbra is lehetőségük van levéltári kutatások végzésére.     

A közösségi média felületeit felhasználva állandó és aktív kapcsolatot tartanak kutatóikkal, tudományos ismeretterjesztő munkák közlése és a levéltárakat érintő alapvető információk megosztása révén. A levéltárak nagy részénél lehetőség van a kutatni kívánt iratanyag digitális másolatban történő kutatására. A Magyar Nemzeti Levéltár a koronavírus-járvány idején keletkező feljegyzések és naplók gyűjtésébe kezdett, hogy a jövő nemzedékeinek is érthető, átérezhető legyen a pandémiás időszak és annak hatása.     

Budapest Főváros Levéltára Hívd a levéltárost! elnevezésű programot indított azzal a céllal, hogy telefonos segítséget adjon az internetes adatbázis böngészéséhez.     

Fekete Péter a több mint 350 résztvevővel tartott online értekezleten értékelte a kialakult helyzetet és elismerését fejezte ki az ágazatnak azért, mert Európában egyedülálló módon képes szolgálni az országos intézményrendszer a lakosságot a pandémiás helyzetben. A magyarországi tapasztalatokról, jó példákról hamarosan szakmai fórumon egyeztetnek majd a V4 országok kulturális minisztereivel is.

Nyitókép forrása: a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Facebook oldala