Eric Funk 2009-ben találkozott először Oláh Vilmossal Amerikában, ahol egy koncerten hallotta játszani a magyar virtuózt és azonnal együttműködést ajánlott neki egy közös produkció létrehozásában. Funk egy új zeneművet komponált Vilmos számára, amelynek különlegessége az volt, hogy csupán egyetlen hegedűre íródott, amelyben a saját szólama mellett a zenekari szólamok megidézése is a hegedű, pontosabban a hegedűs feladata. A Concerto for Violin Alone Op 109 című zenemű előadása kitágítja az általunk ismert lehetséges fogalmát. ?Sokszor, sokféle kortárs zenét játszom, de ilyet, ami ennyire feszegeti a hangszer megszólaltatásának a határait, eddig még nem nagyon találtam. Invenciózus darab, ötvözi a két szerepet, és ezáltal skizofrén helyzetet teremt, hiszen zenekar vagyok és szólista is, így állandóan magamnak felelgetek? És igazából így nyer értelmet a Concerto szó valódi jelentése, ami nem versengést, hanem konszenzust jelent számomra? ? nyilatkozta Oláh Vilmos a ZeneKar című folyóiratban a műről.

 

A különleges alkotás és annak megszólaltatása felkeltette a Montana PBS televíziócsatorna érdeklődését is, amely Scott Sterling rendezésében dokumentálta a munkafolyamatot. A felvételek 2012-ben készültek részben Monatana államban, részben Budapesten. Különös képi világú film született, amelyben lelassított mozdulatsorok és szuperközeli felvételek révén sikerül érzékletes képekben, közérthetően megjeleníteni a zenei mű születését. A filmet az Egyesült Államokban tavaly januárban mutatták be. Júniusban hat Emmy-díjat nyert, amely az amerikai televíziós produkciók egyik legrangosabb elismerése. A magyarországi díszbemutató november 13-án 19:30-kor lesz az Uránia Nemzeti Filmszínházban.


emmy_600x337.png
Fotó: urania-nf.hu

 

A vetítés előtt Oláh Vilmossal Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője beszélget, valamint Bartók Béla Duók és Eric Funk Portraits for Violin and cello című művei hangzanak el Oláh Vilmos és Szabó Péter előadásában, majd pedig Eric Funk Melismas for Violin solo című darabját szólaltatja meg Oláh Vilmos. A két kiemelkedő előadóval egyébként a 2018/2019-es évad folyamán többször is találkozhatunk majd az Uránia színpadán a Sinfonietta Pannonica Ensemble decemberben induló Nemzetek zenéje kamarazenei koncertsorozatában.

 

A részletek, illetve jegyek ITT találhatók.