?A RAJZ önmagában hordozza az ideát. Megmutat, kijelent, vonalat húz, ugyanakkor elhatárolódik. Képes finom érzékenységgel átadni mondanivalóját, és viszonylag könnyen is hordozható, súlytalan, de mégis merész gondolatokat közvetít. A RAJZ egy vizuális napló, egy önkiírás, egy önmagunkba merülési folyamat? ? ismertette Nagy Barbara és Martin Henrik, a kiállítás két kurátora a R.A.J.Z. című kiállítás lényegét.

 

A RAJZ nem igényel sok apparátust, szerény és igaz, hiszen ez a gyerekek első önkifejező eszköze is, és így a legigazabb. Odaadásával közel engedi magához a nézőt, ugyanakkor a kevés eszköz okán hihetetlen drámai és sokkoló tud lenni, de pont e minimális eszközkészlete miatt leheletfinom és rejtőzködő is ? fejtették ki a rajzolás mint művészeti és önkifejezési forma mibenlétét a kurátorok. Kevés lehetőségével sokféleképpen mondja el akár ugyanazt a dolgot. A kiállítás mindezt közvetíti, egyben rajzol, satíroz, vonalat húz, mintákat ismétel, ritmusos, véges és végtelen alkotást teremt meg és tesz láthatóvá egyszerre. ?A RAJZ keveset beszél, nem ékesszóló, éppen ezért közel kell hajolni hozzá, összebújni, begubódzni, mint egy jó könnyvel a paplan alá. Rendkívül intim és mégis kijelentő egyszerre. A kiállított alkotások nem beszélnek mellé, tehát nem hazudnak. A RAJZ éppoly természetes, éppoly magától értetődő, mint egy darab papír, amely hordozza őt. Könnyedségével mindenre és minden irányba nyitott. Lehet egy gondolat kezdete vagy épp mindennek esszenciája? ? osztották meg velünk a kurátorok.

A kiállítótérben látható RAJZ-ok mind tartalmazzák ezeket a lehetőségeket. Vagy épp kibújnak belőlük, hátrébb lépnek és kijelentenek, hiszen ezek csak szikár, egyszerű RAJZ-ok, mégis a látogató el tud merülni bennük, és át tudja adni magát az alkotásoknak, melyek önmagukról vagy éppen a saját világukon kívüli világokról mesélnek.

 

A kiállításon szereplő alkotók:

Baglyas Erika, Baksai József, Bereznai Péter, Bukta Imre, Chilf Mária, Csörgő Attila, Deim Pál, ef Zámbó István, El?Hassan Róza, Fe Lugossy László, Gerber Pál, Iski Kocsis Tibor, Kicsiny Balázs, Kótai Tamás, Maurer Dóra, Mátrai Erik, Schmall Károly, Szíj Kamilla, Sz. Varga Ágnes, Tibor Zsolt, Vécsei Júlia, Vincze Ottó, Barcsay Jenő, Vajda Lajos, Erdély Mikós.

 

A tárlat 2017. március 6-ig, hétfőtől péntekig 9 és 17 óra között, hétvégén 10 és 17 óra között tekinthető meg a MANK Galériában, a Szentendrei Régi Művésztelepen (2000 Szentendre, Bogdányi utca 51.)

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

(www.nka.hu)